Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

VIDEO / Wigemark: Nema napretka na evropskom putu bez angažmana lokalne samouprave

08. фебруар 2018. 16:10
22 0
VIDEO / Wigemark: Nema napretka na evropskom putu bez angažmana lokalne samouprave

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekt 'Lokalna zajednica prEUzima inicijativu' u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice i izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Prva debata od planiranih 15, održana je danas u Gračanici, a eksperti EU sa brojnim poduzetnicima, predstavnicima javnih ustanova, preduzeća i nevladinih organizacija razgovarali su o ulogama lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, projektu okolišnih i ekonomskih razvoja, lokalnoj samoupravi te javno-privatnom partnerstvu.

- Prije dvije godine BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u Evropskoj Uniji i sada je Evropska komisija u procesu pripreme mišljenja o toj aplikaciji. Vrlo je vjerovatno da ćete u narednih godinu i nešto dobiti status zemlje kandidata - naglasio je Wigemark.

Ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg istakao je da je njegova zemlja snažno prisutna u mnogim projektima u BiH, pa i u Gračanici.

- Kao neko ko prvi put dolazi ovdje, ne možete a da ne primijetite koliko je prisutna stopa aktivnosti i poduzetništva - naglasio je ambasador.

Gračaničke dobre praske podrške razvoju predstavio je načelnik Općine Nusret Helić koji je istakao potrebu jačanja lokalnih zajednica.

Uvjeren je da će BiH na lakši način pristupiti EU ukoliko se ojača uloga lokalnih zajednica.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0