Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Velika multinacionalna kompanija iz Italije uskoro dolazi na bh. tržište

12. октобар 2017. 10:10
11 0
Velika multinacionalna kompanija iz Italije uskoro dolazi na bh. tržište

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu ambasadora Republike Italije u BiH Nicolu Minasija.

U središtu razgovora bile su ekonomske teme, prije svega mogućnost da neki od velikih italijanskih investitora dođu na ovo tržište, što može biti ohrabrenje i ostalim ulagačima da se pojave u Bosni i Hercegovini.

Italijanski diplomata najavio je mogući dolazak na bh. tržište jedne velike multinacionalne koompanije sa sjedištem u Italiji, što je federalni premijer pozdravio i obećao svu moguću tehničku i drugu pomoć kako bi taj projekt bio realiziran. Istakao je i zainteresiranost malih i srednjih preduzeća iz ove prijateljske zemlje za ulaganje na naše tržište, ali i u mlade kadrove, odnosno studente italijanskog jezika, ekonomiste, inžinjere i druge, kako bi ih uključili u radni proces i time dali dio doprinosa da se zaustavi trend odlaska kvalificirane mlade radne snage u inostranstvo.

Značajan dio razgovora odnosio se i na donošenje novog zakona o akcizama, koji je, nakon iscrpne prezentacije trenutnog stanja od strane premijera Novalića, ambasador Minasi podržao, izrazivši nadu da će on biti usvojen, što bi donijelo novi zamah ekonomiji i otvaranju novih radnih mjesta, posebno u infrastrukturnim projektima, kakvi su ceste i autoceste.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0