Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Stupila na snagu odluka o Republici Sjevernoj Makedoniji

14. јануар 2019. 17:26
78 0
Stupila na snagu odluka o Republici Sjevernoj Makedoniji

U Službenom listu Makedonije objavljena je odluka o promjeni Ustava kojom stupa na snagu primjena novog imena države - Republika Sjeverna Makedonija.

Tanjug prenosi da je odluku potpisao predsjednik Sobranja Talat DŽaferi, a premijer Zoran Zaev rekao je da za tu odluku nije potreban potpis predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji se protivio ustavnim promjenama.

U Ustavu, riječi "Republika Makedonija" mijenjaju se riječima "Republika Sjeverna Makedonija", a riječ "Makedonija" mijenja se riječima "Sjeverna Makedonija".

Amandmanom 34 potvrđuje se da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susjednih država.

U skladu sa ustavnim promjenama, državljanstvo je makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije.

U ličnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je službeni jezik neki drugi, biće pisano na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske grupe.

Dokumenti koji su u međunarodnoj upotrebi treba da budu usaglašeni u roku od pet godina, dok će dokumenta koja se koriste isključivo za unutrašnje potrebe biti prilagođavana postepeno i taj proces će biti usklađen sa procesom otvaranja pregovora države sa EU.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0