Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Sklapanje istopolnih brakova u Austriji dozvoljeno od 2019

05. децембар 2017. 11:12
6 0
Sklapanje istopolnih brakova u Austriji dozvoljeno od 2019

Vrhovni sud Austrije je donio odluku da će od 2019. godine u ovoj zemlji biti dozvoljeno sklapanje istopolnih brakova, prenijeli su austrijski mediji.

Iz suda je saopšteno da je odluka donesena zbog toga što se trenutnim zakonom krše principi protiv diskriminacije.

Odluka suda stavlja Austriju u grupu mnogih drugih evropskih nacija, uključujući NJemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Španiju.

Ustavni sud Austrije je pregledao zakon iz 2009. godine, kojim se dozvoljava registrovanje istopolnog partnerstva, ali se sprečava sklapanje braka.

U saopštenju suda se navodi da se razlikovanje braka i registrovanog partnerstva ne može održati bez diskriminisanja istopolnih parova.

"Efekat diskriminacije se vidi u činjenici da kroz različito zvanje porodičnog statusa, osobe koje žive u istopolnom partnerstvu moraju da se izjasne o svojoj seksualnoj opredjeljenosti, čak i u situacijama kada to nije relevantno i kada bi vrlo vjerovatno mogli da budu diskriminisani", navodi se u odredbi suda.

Homoseksualna inicijativa Beča /HOSI/ je pozdravila odluku suda, dok iz konzervativne Narodne stranke i desničarske Stranke slobode, koje su u pregovorima za formiranje koalicione vlade i koje se protive istopolnim brakovima, niko nije bio dostupan za komentar.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0