Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Salkić: Tužilaštvo BiH je trebalo procesuirati Dodika zbog kršenja Ustava

10. октобар 2017. 16:56
8 0
Salkić: Tužilaštvo BiH je trebalo procesuirati Dodika zbog kršenja Ustava

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je tužioce da razmotre ulogu predsjednik tog entiteta Milorada Dodika u rušenju Ustava Bosne i Hercegovine.

Salkić je na Dodikovu najavu, da će pokrenuti aktivnosti koje za cilj imaju ukidanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, naglasio kako Dodik nema pravo svoje radikalne stavove iznositi uime svih građana entiteta i pozivati ih na kršenje Ustava.

"Pri tome se s nivoa institucije predsjednika jednog entiteta potpuno neodgovorno provodi nova destabilizacija političkih prilika u zemlji", saopćeno je uz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Dodao je da Milorad Dodik svaku situaciju koristi da bi destabilizirao prilike u Bosni i Hercegovini i onemogućio njeno funkcioniranje, a potom javno ukazivao kako je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna i nemoguća zemlja.

"Njegova nova najava referenduma o gašenju Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine došla je kao nezrela i nedobronamjerna reakcija na odluku Suda Bosne i Hercegovine da Nasera Orića oslobodi optužbi za navodne ratne zločine", smatra Salkić.

Iako je, podsjeća, Tribunal u Haagu donio oslobađajuću presudu za Nasera Orića, a sukladno tome očekivala se istovjetna presuda u Bosni i Hercegovini, iz Banja Luke su 'iznenađeni' osuli paljbu protiv Suda i Tužilaštva, tvrdeći kako ne rade dobro svoj posao.

"Naravno da ne rade! Da Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine rade kako treba Milorad Dodik bi davno bio iza rešetaka zbog povrede Ustava, zbog izazivanja rasne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti, ali i niza drugih nedjela. Zato što nije na vrijeme procesuiran Dodik je ohrabren i dat mu je prostor da može rušiti državu. Pozivam tužioce da razmotre ulogu Milorada Dodika u rušenju ustavnog uređenj Bosne i Hercegovine", naveo je.

Također, Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine su, ističe Salkić, propustili priliku da procesuiraju ratne zločince.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0