Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Proširena istraga protiv Vesne Švancer, uhapšena i Azra Džafić

17. мај 2018. 12:10
15 0
Proširena istraga protiv Vesne Švancer, uhapšena i Azra Džafić

Podsjećamo, pripadnici Federalne uprave policije su, prema nalogu ovog tužilaštva, 20. aprila 2018. godine uhapsili Vesnu Švancer, koja je tada osumnjičena da je tokom 2017. i 2018. godine u tri situacije odobravala isplate bespovratne pomoći iz budžeta Parlamenta FBiH jednom fizičkom licu i jednom udruženju građana, u iznosima od 2.000 do 3.000 KM, te je zloupotrebom polažaja preko posrednika i članova udruženja koje je organizirala, tražila i uzimala za sebe ili članove udruženja polovinu ili veći dio isplaćenih bespovratnih novčanih sredstava - saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Prema prijedlogu ovog tužilaštva, Općinski sud Tuzla je u aprilu odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Švancer. Postupajući tužilac je ovom sudu stavio prijedlog da se za Švancer produži mjera pritvora za još dva mjeseca.

Provođenjem istražnih radnji u prethodnom periodu pripadnici FUP-a i postupajući tužilac dokumentirali su da je Švancer u još pet situacija, po istom modalitetu, tokom 2016. i 2017. godine, za tri fizička lica i dva udruženja građana odobrila isplate bespovratne pomoći, te preko pomagača i članova udruženja, tražila i za sebe uzimala veći dio iznosa koji su prethodno isplaćeni.

Također, jučer je uhapšena Azra Džafić (31) iz Visokog, zaposlena kao vozačica u Parlamentu FBiH, koja je osumnjičena da je bila članica grupe koju je organizirala Švancer, te da je bila pomagač u četiri situacije u kojima je Švancer uzimala za sebe novac od bespovratne pomoći koju je odobravala. Osumnjičena je danas predata u nadležnost Tužilaštva, gdje će biti ispitana te će se razmotriti zakonski razlozi za predlaganje pritvora i u odnosu na ovo lice.

Dakle, Tužilaštvo TK vodi istragu protiv Vesne Švancer, koja je osumnjičena da je organizirala grupu ljudi kako bi zloupotrebom položaja, ona i članovi grupe-pomagači, u Tuzli, Sarajevu i Visokom, od korisnika bespovratne pomoći u osam situacija tražili i uzimali polovinu ili veći dio isplaćenh iznosa i zadržavala novac za sebe u ukupnom iznosu od oko 13.000 KM.

Uz Švancer, istraga je otvorena i protiv Azre Džafić, Saida Kapetančića i jednog za sada nepoznatog lica, za krivično djelo udruživanja i pomaganja pri zloupotrebi položaja, odnosno da su bili članovi udruženja te su, prema nalogu Švancer, uvjetovali fizička lica ili udruženja građana da se određeni iznosi isplaćenih bespovratnih sredstava vrate Vesni Švancer ili njima.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0