Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Potpisan Sporazum o saradnji Univerziteta u Sarajevu i "Matej Bel" iz Slovačke

13. март 2018. 16:59
13 0
Potpisan Sporazum o saradnji Univerziteta u Sarajevu i "Matej Bel" iz Slovačke

Svečano potpisivanje Sporazuma o akademskoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta "Matej Bel" iz Slovačke upriličeno je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Sporazum koji su potpisali prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Vladimir Hiadlovsky, rektor Univerziteta "Matej Bel", zaključen je s ciljem promoviranja akademske, obrazovne i kulturne saradnje između dviju institucija.

U okviru potpisanog Sporazuma razvijat će se institucionalna saradnja, a predviđeno je da se saradnja provodi kroz umrežavanje i obostranu razmjenu nastavnika, istraživača, studenata i drugog osoblja radi predavanja, posjeta i razmjene iskustava, zajedničko učešće i prijavljivanje za fondove namijenjene obrazovnim, istraživačkim i umjetničkim aktivnostima, zajedničke aktivnosti iz oblasti obrazovanja, obuke i istraživanja, zajedničko organiziranje konferencija, simpozija, kongresa, seminara, kurseva, ljetnih škola i radionica, te razmjenu stručne literature, udžbenika i drugih univerzitetskih publikacija i drugih aktivnosti od zajedničkog interesa.

Potpisnici Sporazuma su izrazili izuzetno zadovoljstvo zbog ostvarivanja saradnje koja će biti višestruko korisna i otvoriti nove prilike za oba univerziteta.

Uz predstavljanje Univerziteta "Matej Bel" te ciljeva međunarodne saradnje Univerziteta u Sarajevu, u toku sastanka su prezentirane mogućnosti daljnjeg razvoja akademske saradnje, a prof. dr. Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, predstavio je iskustva dosadašnje uspješne saradnje s Fakultetom političkih nauka i međunarodnih odnosa Univerziteta "Matej Bel".

Riječi podrške za saradnju Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta "Matej Bel" uputio je i ambasador Slovačke u BiH Martin Kačo, koji je ovom prilikom predstavio perspektive akademske saradnje Slovačke i Bosne i Hercegovine, te podsjetio na dugu tradiciju saradnje između naših dviju zemalja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0