Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Poništena optužnica protiv specijalaca MUP -a RS za ubistva 1313 Bošnjaka u Kravici

13. јули 2017. 12:38
13 0
Poništena optužnica protiv specijalaca MUP -a RS za ubistva 1313 Bošnjaka u Kravici

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je optužnicu protiv osmorice nekadašnjih pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca.

Kako se navodi, optužnica je odbačena, jer je 21. januara, kada je podignuta, istekao mandat javnom tužiocu za ratne zločine, novi nije izabran, kao ni vršilac dužnosti tužioca za ratne zločine, koji su jedini nadležni da podignu optužnicu.

Suđenje je počelo 6. februara, a optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije terete se za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni su optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru Zemljoradničke zadruge Kravica, opština Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

U optužnici je navedeno da su "Nedeljko Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao pripadnici tog voda, a Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac, vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila muškaraca bosanskih muslimana".

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0