Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Pandurević: Nećemo dozvoliti nove namete i harač naroda

10. јули 2017. 12:03
18 0
Pandurević: Nećemo dozvoliti nove namete i harač naroda

Srpska demokratska stranka (SDS) nije iznenađena najavom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će se 'njegovi poslanici uvući u parlament' kako bi pokušali srušiti Vijeće ministara BiH, kako bi onda povećali PDV za još tri posto i uveli akcize na gorivo, izjavila predsjedavajuća Kluba SDS-a u Predstavničkom domu (PD) parlamenta BiH Aleksandra Pandurević.

- Poručujemo Dodiku, bili mi ili ne u Vijeću ministara, nećemo dozvoliti nove namete i harač naroda –navela je Pandurević.

Tvrdi da je predsjednik RS-a „bacao dimne bombe, baratajući uporednim podacima o visini PDV-a u regionu“.

- Sve ostale zemlje regiona imaju diferenciranu stopu PDV-a, a ona niža, u korist svakodnevnih potreba stanovnika (osnovnih namirnica, lijekova, kompjutera itd.) u Srbiji je osam posto ili u Hrvatskoj 10 posto. Uostalom, i Reformskom agendom, u koju SNSD voli da se kune, obećali smo poboljšanje privrednog ambijenta i socijalne politike. Kakvo je to rasterećenje privrede, ako im PDV povećate na 20 posto i još pride povećate i akcize na gorivo - pita Pandurević.

To bi značilo, upozorava, smanjenje plaća i otpuštanje radnika u privatnom sektoru i lančano poskupljenje svih proizvoda i usluga.

- Tako se ne brine ni o narodu ni o privredi – upozorila je Pandurević, povodom Dodikove inicijative da se PDV poveća sa 17 na 20 procenata, te da se uvedu akcize, kako bi se pokrio budžetski deficit u RS od 150 miliona KM.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0