Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Mladi Brčaci snimili dokumentarni film o suživotu i pomirenju u Brčkom

14. јули 2018. 09:17
23 0
Mladi Brčaci snimili dokumentarni film o suživotu i pomirenju u Brčkom

Dokumentarni film pod nazivom "Djeca Dejtona" koji govori o pomirenju i suživotu u Brčkom, ali i cijeloj BiH, bit će premijerno prikazan u ponedjeljak, 16. srpnja u Domu kulture Brčko distrikt u 20 sati.

Priča o aktivnostima mladih, talentiranih i ambicioznih Brčaka, poznatih pod imenom District team, koji su u prethodnih nekoliko mjeseci sprovodili različite društveno odgovorne aktivnosti, ali i ukrasili svoj grad neobičnim muralom, uskoro dobija i svoju video formu.

Povezujući priče ratnih vojnih veterana i generacija koje su odrastale devedesetih, film prikazuje različita iskustva koja povezuju i razdvajaju sve sudionike ratnih dešavanja, ali i ističe pozitivne poruke koje će biti primjer pomirenja i zajedništva za sve generacije.

Ideja o snimanju amaterskog dokumentarca nastala je u sklopu USAID projekta re:Generacija koji za cilj ima izgradnju povjerenja i promociju pomirenja kroz aktivizam mladih i umjetnost, a pored Brčko distrikta okuplja mlade iz još 9 općina u BiH.

Osim bivših vojnika, u filmu učestvuju i hip hop umjetnici Finti, Cap One, Frenkie i slobodni umjetnici iz Brčkog koje predvodi Lazar Borišev.

"Iako snimljen amaterski, ovaj film ima za cilj da grad na Savi, ali i cijelu zemlju, predstavi na jedan drugačiji i pozitivan način te pokaže kako mladi mogu učestvovati u izgradnji mira i suživota u BiH", poručuju članovi District team-a, te pozivaju sve građane da im se pridruže na premijeri.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0