Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Mile Puljić oslobođen krivice za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

16. мај 2018. 14:08
11 0
Mile Puljić oslobođen krivice za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Mileta Puljića, nekadašnjeg zapovjednika Druge bojne druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti 1993. i 1994. godine na području Mostara.

Puljić je oslobođen krivice da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Sudsko vijeće nije utvrdilo van razumne sumnje da je Puljić učinio djelo koje mu se stavlja na teret i da je postupao protivno međunarodnom pravu i ženevskim konvencijama.

Puljić se teretio za širok i sistematičan napad i da je kao zapovjednik Druge bojne, kao saizvršilac, svjesno i voljno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

"Tužilaštvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi nesporne i nedvojbene dokaze. Po ocjeni Vijeća, udruženi zločinački poduhvat i saizvršilaštvo po Krivičnom zakonu BiH se međusobno isključuju i njihova koegzistencija nije moguća", rekao je predsjedavajući sudija Darko Samardžić.

On je oslobođen naknade troškova sudskog postupka, a oštećeni su upućeni na parnicu.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0