Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Mijatović: Nedostatak političke volje

11. јули 2018. 10:51
10 0
Mijatović: Nedostatak političke volje

Na komemoraciji povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da bi Dan sjećanja trebao biti danas u cijeloj regiji, u kojoj se previše toga objašnjava nedostatkom političke volje.

Taj nedostatak, upozorila je, providan je paravan za prekrivanje ratnih zločina.

- Krajnje je vrijeme da se to promijeni. Dvadeset i tri godine je prošlo od genocida, a 14 otkako je sud utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid. Uprkos tome mnogi ga još uvijek negiraju i omalovažavaju. Ratni zločinci se u cijeloj regiji dočekuju kao heroji i imaju istaknute javne funkcije kroz koje promovišu svoje nacionalističke stavove - iste zastrašujuće stavove koji su doveli do toliko ljudske patnje tokom ratova što su tokom 90-ih godina razorili ne samo BiH, već i živote hiljada ljudi - naglasila je Mijatović.

Kaže da se sa tugom i bolom danas sjećamo više od 8.000 ljudskih bića, uglavnom muškaraca i dječaka, ubijenih za manje od sedmicu dana uz okrutnost kakvu Evropa nije vidjela od Drugog svjetskog rata.

- Odajem počast hrabrosti i snazi njihovih majki, supruga i sestara koji su uporni za svoju istinu i pravdu. Naše riječi moraju biti glasne i snažne - snažnije od riječi onih koji negiraju genocid danas više nego ikada - poručila je Mijatović prisutnim domaćim i stranim zvanicama na komemoraciji.

Govoreći da se još uvijek ne zna sudbina jedne trećine od 40.000 nestalih, istakla je da su nedovoljna saradnja Bosne i Hercegovine i Srbije, te neadekvatni ljudski i finansijski resursi prepreke koje sprečavaju da se otkriju gdje se nalaze nestali.

- Sve se ovo dešava u 21. vijeku u Evropi, koju zovemo demokratska Evropa. Pozivam političke lidere, prije svega BiH i Srbije, da pokažu više suosjećanja prema žrtvama, preživjelim i njihovim porodicama, i da traženje nestalih odrede kao svoj prioritet. Nema tog političkog razloga koji može nadjačati dužnost da se utvrdi istina o nestaloj osobi i da se porodici nestale osobe pruži bar neki smiraj - podvukla je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0