Yildirim: Ulaganje u ljude je mnogo svrsishodnije od ulaganja u infrastrukturu

03. децембар 2017. 13:05

26 0

Yildirim: Ulaganje u ljude je mnogo svrsishodnije od ulaganja u infrastrukturu

Premijer Republike Turske Binali Yildirim prisustvovao je skupu organiziranom u Istanbulu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se danas obilježava u svijetu radi promocije podrške i prava te populacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukazujući na brojne megaprojekte, uključujući mostove, željeznice i treći istanbulski aerodrom, Yildirim je kazao da turska Vlada već deceniju i po predano radi na poboljšanju infrastrukture u zemlji.

"Međutim, usluge koje pružamo našem narodu su znatno vrednije i svrsishodnije od ulaganja u infrastrukturu. Ulaganje direktno u ljude se dugotrajno isplati. Ta usluga se pruža svima, bez ikakvih disktriminacija jer je to dio naše tradicije i kulture", poručio je Yildirim.

Yildirim je također kazao da su osobe s invaliditetom u proteklom periodu počeli nizati uspjehe u Turskoj, a posebno je ukazao na osvojenih 46 medalja na Olimpijadi za gluhe osobe koja je ove godine održana u turskom Samsunu.

"Osobe s invaliditetom čine oko sedam posto ukupne turske populacije. Prvi Zakon za zaštitu prava te populacije uveden je 2005. godine. Država je organizirala i specijalni đački prevoz za oko 100.000 djece s invaliditetom", kazao je Yildirim.

Naglašavajući da je Turska u proteklih 15 godina napravila velike iskorake u razvoju u svim oblastima, premijer te zemlje Yildirim kazao je da su u tom periodu višestruko povećana i sredstva koja se izdvajaju za osobe s invaliditetima sa 1,5 milijardi na 38 milijardi lira (s 0,32 milijarde na 8,13 milijardi eura).

Dodao je da je u tom periodu zaposleno 366.000 osoba s invaliditetom, a posebno je pohvalio 800 takvih osoba koje su uz podršku Vlade pokrenuli vlastite obrte.

"U javnom sektoru je 2012. godine radilo 5.000 osoba s invaliditetom, a danas ih radi više od 50.000. Naredne godine je planirano zapošljavanje dodatnih 5.000 osoba s invaliditetom", kazao je Yildirim.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. decembra, a ima za cilj promovisati razumijevanje problema invaliditeta i mobilisati podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit te populacije.

Извор: 24sata.info

У категорију паге

Loading...