VIDEO: Amerika ima avion za ''sudnji dan''

14. септембар 2014. 15:48

71 0

Reč je o modelu koji je zapavo adaptirani Boeing 747, a zove se E-4B NAOC (National Airborne Operations Center).

Sastavljen je od tri nivoa i može da primi 112 putnika. Gornji nivo je upravljački, srednji se sastoji od konferencijske dvorane, dvorane za projekcije, kabineta operacionog tima i prostorije za odmor. Centralni ima sobu za sastanke i kancelariju za kontrolu komunikaciju i hodnik, dok je donji nivo rezervisan za sigurnosne uređaje, dodatnu i posebnu opremu za potencijalnu neželjenu opasnost.

Da ma snažne odbrambene uređaje pokazuje specijalni oklop koji ga štiti od zračenja, kao i 67 antena i satelitskih tanjira.

U slučaju rata, E-4B postaje "leteći Pentagon" koji svojom opremom omogućava upravljanje vojskom i nuklearnim oružjem, kao i komunikaciju s bilo kim i bilo gdje u svijetu.

Po izgledu podsjeća na predsednički model “Air Force one”, ali ovaj avion je još i bolji. Njegova prednost i snaga se ogleda u tome da može da zaštiti predsjednika ili bilo koga drugog, čak i u slučaju nuklearnog rata. Čak štedi i gorivo, pa može duže da provede u vazduhu.

Zanimljivo je da je ovaj avion navodno kupio Ronald Reagan još pri kraju Hladnog rata.

E-4B se često spominje u mnogim teorijama zavjere jer postoje tvrdnje da je upravo u ovom avionu bio smešten komandni centar za koordinisanje napada 11. septembra.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...