Više od pola čovječanstva na svijetu preživljava isključivo od ove korisne namirnice!

16. септембар 2014. 14:46

122 0

Jedna od najzahvalnijih Božjih namirnica, zbog koje prema nekim procjenama preživljava pola čovječanstva je riža. Ona je toliko ljekovita i prepuna energenata da je čovjeku za preživljavanje dovoljno samo pola šake riže svaki dan. U pradomovini riže u Indiji i Kini a gdje ju čovjek poznaje više od 5 tisuća godina, ona je mnogim ljudima osnovni izvor života. U svijetu se danas uzgaja više od 1000 vrsta riže. To je stoga što riža ima visoku biološku, energetsku i vitaminsku vrijednost. Hranjive vrijednosti: u usporedbi s drugim žitaricama riža ima najveću energetsku vrijednost (1540 kJ ili 368 kcal u 100 g). Sadrži 70-88 % škroba, 6,5 % bjelančevina i 0,7 % masti. Bogata je i mineralnim sastojcima (116 mg% fosfora i 98 mg% kalija). Ima i magnezija, kalcija, mangana, željeza, sumpora, bakra, cinka, kobalta i fluora. Najviše ima vitamina E u klici i gotovo sve vitamine grupe B u ovojnici.

Čovjek poznaje rižu više od 5000 godina. Iz Indije i Kine prenesena je u Siriju i istočnu Afriku. U svijetu se danas uzgaja više od 1000 vrsta riže. Neke sorte zahtijevaju navodnjavanje, drugima je potrebno malo vode, a neke uspijevaju na običnom suhom zemljištu. To znači da se riža može uzgajati u svim krajevima zemlje, no ipak se najviše uzgaja u toplim i vlažnim područjima Azije, Afrike, Srednje i Južne Amerike, Kaliforniji, Italiji, Španjolskoj i Portugalu.

Riža je od vijeka vjekova bila cijenjena i upotrebljavana kao lijek. Preporučivana je za hranu osobama iscrpljenim krvarenjem. Ženama s preobilnom menstruacijom, plućnim i tuberkuloznim bolesnicima. Zbog visokog sadržaja škroba i kalija, te lake probavljivosti riža se preporuča za dijetetsko liječenje crijevnog i želučanog katara ili proljeva. Potiče izlučivanje mokraće pa je stoga dobra za osobe koje boluju od porasta ureje u krvi. Osobito umirujuće djeluje na mozak i živčani sustav, naše najrazvijenije organe. Jela i napitci od slatke riže preporučuju se djeci i dojiljama.

Hranjiva je i lako probavljiva. Škrob riže već se u ustima pomoću sline pretvara u šećer, a u želucu ostaje samo dva sata, u kojemu se gotovo potpuno razgrađuje. Brzo donosi energiju, dobro djeluje na crijevnu floru i nikada ne izaziva alergije.

Preporuča se svima onima koji moraju paziti na unos natrija i kalija; sadrži malo natrija i pogodna je za neslane dijete – idealna je hrana kod bubrežnih bolesti.

Riža, nadalje, regulira krvni tlak. Povećava elastičnost krvnih žila, smiruje živce, štiti od ateroskleroze, srčanog infarkta, nervoze, komplikacija u trudnoći.

Ova, planetu neizmjerno korisna namirnica pravi je Božji dar čovječanstvu. I dok u razvijenijem zapadu vrlo rijetko ljudi pripremaju rižu zbog prevelikog izbora gotovo umtrvljene i nezdrave hrane, ova zdrava namirnica sama na životu može održati cjelokupan ljudski rod. To je zato što je Bog mislio na sve kada je stvarao naš planet pa i na one koji neće imati mnogo izbora.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...