Teška bolest natjerala ju je na tešku odluku: Brittany je odlučila umrijeti 1. novembra

09. октобар 2014. 07:31

57 0

Ova mlada žena ima 29 godina, koje je napunila u januaru netom prije nego što je saznala da joj je dijagnosticiran rak mozga. Nedugo prije udala se za Dana Diaza i pokušavali su zasnovati obitelj.

Ova mlada žena ima 29 godina, koje je napunila u januaru netom prije nego što je saznala da joj je dijagnosticiran rak mozga. Nedugo prije udala se za Dana Diaza i pokušavali su zasnovati obitelj.

A samo 70 dana nakon prve dijagnoze Maynard je saznala još gore vijesti: njezin se tumor pretvorio u agresivni oblik raka koji se naziva glioblastoma multiforme i liječnici su joj dali šest mjeseci života.

"U početku sam se nadala. Isprva sam mislila da su nešto krivo snimili, pobrkali skenove, da je sve samo velika zabuna. Mozak vam radi jako čudne stvari kad u nešto ne želite vjerovati. Počnete smišljati bajke", kazala je Brittanyna majka Debbie Ziegler.

Nakon pomnog istraživanja Brittany je otkrila da je skrb za bolesnike kakav će ona postati u Kaliforniji ograničena i da će tretmani uništiti i ono malo vremena što joj je ostalo. "Razmišljala sam da umrem u bolnici u San Franciscu. Ali čak i uz teške lijekove mogla bih osjećati bol koja je otporna na morfij, prolaziti kroz promjene osobnosti i gubitak verbalnih, kognitivnih i motoričkih funkcija u svim oblicima", kazala je.

Nedugo nakon toga odlučila je preseliti se u Portland, gdje može iskoristiti zakon koji omogućava mentalno sposobnim, ali smrtno bolesnim odraslim osobama kojima se predviđa manje od šest mjeseci života, da okončaju vlastiti život uz pomoć supstanci koje prepisuje liječnik.

"Pijem lijekove tjednima. Nemam poriv za samoubojstvom. Da ga imam, popila bih to sve već odavno. Ne želim umrijeti. Ali umirem. I želim umrijeti pod vlastitim uvjetima", napisala je Maynard za CNN.

Zakon o dostojanstvenoj smrti na snazi je u Oregonu, Washingtonu, Montani, Vermontu i New Mexicu, a to je ono što Maynard ima namjeru promijeniti u posljednjim tjednima svog života.

Prije tri dana pokrenula je kampanju Brittany Maynard Fund u suradnji s neprofitnom organizacijom Compassion & Choices. Pokušavaju zajedno podići svijest o potrebi za time da se ovakva smrt omogući diljem SAD-a. "Brittanyna hrabrost da ispriča svoju priču o umiranju i potakne Amerikance na razmišljanje o postojanju dostojanstvene smrti je nesebična i herojska. Većina ljudi nema mogućnost, potporu obitelji ni opciju umrijeti pod vlastitim uvjetima", kazala je Barbara Coombs Lee, predsjednica organizacije.

U videu Maynard objašnjava osjećaj olakšanja kad je shvatila da neće morati patiti. Umjesto toga, dana joj je opcija da umre u krevetu, okružena obitelji i prijateljima, slušajući glazbu koju voli. Odabrala je to napraviti 1. novembra, nakon proslave suprugova rođendana: "Nadam se da ću uživati u ovo malo dana koji su mi preostali na prekrasnoj Zemlji i provesti na zraku što je više vremena moguće, okružena onima koje volim. Nadam se da ću umrijeti mirna", kazala je.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...