Strah od ebole u Italiji: Američke vojne trupe trebaju stići u karantinu

30. октобар 2014. 19:21

51 0

Strah od ebole u Italiji: Američke vojne trupe trebaju stići u karantinu

Italijanske regionalne vlasti osudile su odluku Pentagona da na desetine američkih vojnika izoluju u karantinu u sjevernoj italijanskoj pokrajini Vicenza, prenosi Anadolu Agency (AA).

Desetine američkih vojnika su prva vojna osoblja koja napuštaju Liberiju otkako je proglašena epidemija ebole u toj zemlji. Iako nijedan vojnik još uvijek nije pokazao sipmtome ove smrtonosne bolesti, oni bi trebali provesti 21 dan izolacije u karantini u Italiji.

Predsjednik regionalne vlade regije Veneto i bivši ministar poljoprivrede Luca Zaia ogorčen je zbog ove odluke.

"Oni ne bi smjeli biti ovdje zbog ebole već ih trebaju poslati kući", kazao je Zaia te dodao kako bi se trebalo pokazati više poštovanja prema lokalnom stanovništvu koje bi time bilo izloženo opasnosti.

Kada je riječ o stanovništvu, u pokrajini Vicenza došlo je do povećanog broja poziva lokalnih građana koji se informišu o eboli nakon saznanja da bi američke trupe iz zapadne Afrike trebali stići u tu pokrajinu.

Američke trupe trenutno provode period izolacije u italijanskoj bolnici San Bortolo s još 35 američkih vojnika koji trebaju stići tokom sedmice iz bolnice u zapadnoj Africi kako bi bili izolovani.

Vlada i zdravstveni radnici odbacuju bilo kakve strahove, napominjući kako posjeduju visoke sigurnosne standarde kada je riječ o smrtonosnom virusu ebole.

druge strane, italijanski ministar zdravstva Beatrice Lorenzin upozorio je da američke trupe, ukoliko bi se ispostavilo da su zaražene, trebaju biti upućene u SAD, a ne tretirani u italijanskim bolnicama.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...