Stoltenberg: ISIS predstavlja veliku prijetnju za Irak, Siriju, region i članice NATO-a

09. октобар 2014. 11:54

59 0

ANKARA (AA) - Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u glavnom gradu Turske, Ankari sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, javlja Anadolu Agency (AA).

ANKARA (AA) - Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u glavnom gradu Turske, Ankari sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka dvojica zvaničnika su istakli kako su tokom razgovora najviše pažnje posvetili prijetnjama ISIS-a i dešavanjima u Iraku i Siriji.

Cavusoglu je istakao da će Turska i dalje nastaviti da ulaže maksimalne napore na uspostavi sigurnosti u svijetu.

“Turska će kao i uvijek nastaviti sa snažnom podrškom u okviru NATO-a kako bi doprinijela međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti”, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Stoltenberg je istakao da je Turska vrlo važan i ključan saveznik za NATO u uspostavi sigurnosti i stabilnosti u svijetu.

“Danas smo razgovarali o tome da NATO mora ostati snažan. Alijansa ima dobre odnose sa saveznicima i Evropa i Sjeverna Amerika moraju nastaviti sa dobrim odnosima”, kazao je Stoltenberg.

Naglasio je da teroristička organizacija ISIS predstavlja veliku prijetnju za Irak, Siriju, region i članice NATO-a.

“Vrlo su važni koraci koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) poduzele zajedno sa saveznicima. Mislim i da su ragovori o odbrani u Turskoj prošli pozitivno. Nastavit ćemo braniti teritorij Turske i turski narod od mogućih napada. Turska je prethodnih godina bila vrlo važan saveznik NATO-a koji je doprinio jačanju sigurnosti i stabilnosti u regionu. Turske oružane snage dale su važne napore u pogledu sigurnosti na Kosovu i Afganistanu. Nastavit ćemo zajedno da radimo na jačanju sigurnosti”, poručio je Stoltenberg.

NATO je sjevernoatlanski vojni savez ustanovljen 1949. godine između država tadašnjeg zapadnog bloka. Danas NATO ima 28 zemalja članica među kojima je i Turska.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...