SPEKTAKL ZA KRAJ: Svečano zatvorene Igre u Sočiju

24. фебруар 2014. 00:59

155 0

SOČI - Ceremonijom svečanog zatvaranja, gašenjem olimpijskog plamena i spektakularnim vatremetom spuštena je zavjesa na 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju.

SOČI - Ceremonijom svečanog zatvaranja, gašenjem olimpijskog plamena i spektakularnim vatremetom spuštena je zavjesa na 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju.

Svečanost je održana na stadionu Fišt, pred 40.000 gledalaca, a u publici su između ostalih bili i predsjednik Rusije Vladimir Putin, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, kao i srpski premijer Ivica Dačić.

Igre su završene poslije 16 dana takmičanja u 15 sportova i 97 različitih disciplina. U Šočiju se takmičilo oko 3.000 sportista iz rekordnih 88 zemalja, među kojima je bilo i osmoro Srba.

Zastavu Srbije u završnom defileu sportista nosila je skijašica Nevena Ignjatović.

Bile su ovo prve ZOI organizovane u Rusiji, nakon što je Moskva 1980. godine, kao prestonica tadašnjeg Sovjetskog saveza, bila domaćin Ljetnih olimpijskih igara.

Živopisna ceremonija završena je tradicionalnim spuštanjem olimpijske zastave i gašenjem olimpijskog plamena, koji će ponovo biti upaljen 9. februara 2018. u južnokorejskom gradu Pjongčangu.

Ovogodišnje ZOI bile su najskuplje u istoriji pošto je u njih uloženo više od 50 milijardi dolara, a prema riječima Tomasa Baha protekle su na najbolji mogući način, bez ikakvih incidenata.

"Vidjeli smo lice nove Rusije. Sve što su organizatori obećali, ovdje u Sočiju je i ispunjeno. Zahvaljujem predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na ličnom angažovanju u organizaciji Igara. Proglašavam ZOI zatvorenim i pozivam vas na sljedeće Igre u Pjongčangu", rekao je Bah.

Sportisti Rusije imali su i najviše uspjeha na Igrama u Sočiju pošto su osvojili ukupno 33 medalje.

Naredne, 23. Zimske olimpijske igre, biće održane u južnokorejskom Pjongčangu od 9. do 25. februara 2018. godine.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...