Sedam dana pred referendum o osamostaljenju: Škotska podijeljena između ''da'' i ''ne''

11. септембар 2014. 19:51

148 0

Vozeći se iz seoskih ka urbanim dijelovima Škotske sedmicu dana pred referendum o neovisnosti, izgleda doslovno kao da prolazite kroz dvije različite Škotske.

Dok putujete poljima prema predgrađima Edinburgha, dočekat će vas crveni jumbo plakati sa porukom "Ne, hvala", smješteni usred pašnjaka na kojima pasu krave. Na drugim dijelovima, vidjet ćete ružičasto - bijele plakate s porukom da Škotksa treba ostati u sastavu Velike Britanije.

No, dok se vozite kroz sam Edinburgh, plavo - bijeli posteri na prozorima i izlozilma, kao i naljepnice koje nose njegovi stanovnici na jaknama, poručuju "Da" škotskom izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U centru grada, u poznatoj Princes Street, u kojoj prodavači izlažu svoju robu stotinama godina, promotori kampanje "Yes Scotland" idu od kupca do kupca i dijele naljepnice, letke i bedževe. To su većinom mladi ljudi, vjerovatno mnogi od njih studenti, i svi izgledaju veoma ljuti. Onih koji zagovaraju suprotno u ovom dijelu grada skoro da i nema.

Marie Bell 24-godišnjakinja koja radi u bolnici izjavila je za Anadolu Agency da je predstojeći referendum "dobra šansa i mogućnost za Škotsku da konačno sama počne odlučivati o svojoj sudbini".

"U poređenju s ostatkom Velike Britanije, Škotska ima potpuno drugačiju politiku", kaže Bell dodavši kako će glasanje "za" na referendumu zemlji pružiti šansu da se odmakne od kontrole Londona i istraži različite mogućnosti.

"Ako Škotska postane nezavisna zemlja, trebalo bi biti više investicija u industriji, a vlada bi trebala pomoći mladim ljudima koji trenutno imaju poteškoće u pronalaženju posla", kazala je ova mlada Škotlanđanka.

U turskom restoranu zatekli smo 17-godišnju srednjoškolku Danielle Dempsey, kojoj će glasanje na referendumu biti prvo u životu, jer je dobna granica za referendum spuštena na 16 godina.

Dodaje da će glasati "za" jer smatra da će to biti "najbolje za Škotskom jer će onda sama upravljati svojom sudbinom".

"Očekujem od Salmondove (škotski prvi ministar Alex Salmond) vlade da poveća mogućnosti pronalaska zaposlenja za mlade ljude, da zemlja raspolaže s više novca i bolje obrazovanje", kaže Dempsey.

No, nisu svi za otcjepljenje Škotske. Dok hodate veselim uličicama koje okružuju zamak u Edinburghu, osjetit ćete i određenu tenziju u zraku.

"Glasati 'za' je jednostavno previše riskantno", kaže advokatica Susan Harris, dok je za njenim leđima vijori plavo-bijela škotska zastava na vrhu dvorca i dodaje: "Po mom mišljenju postoje mnoge nejasnoće.... Uglavnom ekonomske, ali i u vezi sa socijalnim osiguranjem."

"Mislim da bi to moglo dovesti do povlačenja velikih kompanija iz Škotske i da bi troškovi zaduživanja mogli naglo porasti. Postoji rizik da bi svakome u Škotskoj moglo biti gore zbog toga. To bi moglo uticati na posao moga supruga... moj posao, zato ću ja biti protiv na referendumu."

Na referendumu o nezavisnosti Škotske koji će biti održan 18. septembra pravo glasa imat će 3,5 miliona od ukupno pet miliona Škotlanđana. Usporedbe radi, sam glavni grad Velike Britanije, London, ima blizu šest miliona.

Britanski građanin Levent Cetinkaya, koji osam godina radi kao menadžer u Edinburghu, kaže da je putem pošte već glasao protiv.

"Glasao sam 'protiv' jer je trenutna ekonomska slika zemlje dobra. Pa, zašto onda to kvariti? Mnogi moji prijatelji misle 'oh, pa hajde da pokušamo', ali ne možete pokušavati nešto, a potom reći 'nismo uspjeli'... To je put s kojeg nema povratka", kaže Cetinkaya.

On podvlači da su velike kompanije već najavile povlačenje iz Škotske ukoliko na referendumu pobijedi opcija koja je za osamostaljenje, navodeći kako bi te kompanije u slučaju osamostaljenja mogle jednostavno zatvoriti svoje urede u Škotskoj i preseliti ih u Englesku. Ovo bi, naglašava, mnoge ljude ostavilo bez posla.

Duncan Niven (51), vozač taksija, kaže kako su nejasnoće u vezi sa nezavisnošću igrale glavnu ulogu kad je riječ o njegovoj odluci. Kazao je da će glasati "protiv" jer političari nisu rekli narodu kakvu će ustvari korist imati od nezavisnosti, "nisu nam kazali šta ćemo dobiti".

Bilo kako bilo, predreferendumske ankete trenutno daju blagu prednost onima koji će glasati "za" osamostaljenje, no pokazuju i da je i dalje oko 20 posto birača koji nisu odlučili za koju opciju će glasati. Političari su stoga krenuli u žestoku kampanju pridobijanja tog dijela birača.

Ukoliko većina na referendumu bude glasala "za" osamostaljenje, to će značiti raskid 305 godina duge unije. Ukoliko opcija "za" pobijedi, Škotska neće u potpunosti napustiti Veliku Britaniju do 2016. godine. Škotska vlada predložila je da 26. mart 2016. bude proglašen danom nezavisnosti, koje, možda, neće ni biti.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...