SB odobrila kredit od 51,3 miliona eura za Željeznice RS

08. децембар 2017. 09:34

8 0

SB odobrila kredit od 51,3 miliona eura za Željeznice RS

Bord direktora Svjetske banke prihvatio je na jučerašnjem zasjedanju u Washingtonu finansiranje projekta restrukturiranja Željeznica Republike Srpske, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva saobraćaja i veza.

Odobreni kredit podrazumijeva iznos od 51,3 miliona eura, a sljedeći koraci vezani za ovaj projekt odnose se na procedure zaduživanja na nivou RS i BiH.

-Restrukturiranje Željeznica RS predstavlja jedan od prioriteta Vlade kako bi se uspostavio sistem koji je samoodrživ, a koji je ujedno i efikasan i efektivan. S tim u vezi, aktivnosti koje su započete još u 2015. godini, uz tehničku pomoć Svjetske banke, intenzivirane su u prethodnom periodu – tvrdi se u saopćenju.

Osnovni cilj ovog projekta je unapređenje operativne efikasnosti i postizanje finansijske održivosti ovog privrednog društva.

Rezultati implementacije predloženih mjera i aktivnosti restrukturiranja treba da budu vidljivi kroz jačanje operativnih i finansijskih kapaciteta Željeznica, u smislu stabilizacije osnovnog poslovanja, ali i kroz uspostavljanje kvalitetnog željezničkog sistema u RS, koji ne zaostaje za najboljim praksama razvijenih zemalja.

Извор: 24sata.info

У категорију паге

Loading...