Rekordne padavine u Banjaluci i Doboju

16. септембар 2014. 15:21

35 0

Rekordne padavine u Banjaluci i Doboju

Na to ukazuju količine padavina i mjesečni maksimumi iz istorijskog niza podataka.

Ovogodišnjeg augusta mjeseca u Banjaluci je palo 276,3 l/m², što je drugi najkišovitiji mjesec od 1961 godine. Jedino je 1972. bila za Banjaluka kišovitija, kada je palo 304,2 l/m².

Zanimljivo je da je Doboj, koji je prošlog mjeseca bio najkišovitiji grad u Republici Srpskoj, iste 1972. zabilježio maksimalnu mjesečnu količinu za niz podataka (1953-1990.; 1999-2012.) a iznosila je 218 l/m².

Ako podatke o količini padavina iz augusta 2014 godine uporedimo sa prosječnim količinama po pojedinim meteorološkim stanicama, dobije se rezultat da je prošli mjesec po količinama padavina u Krajini i Podrinju daleko iznad prosjeka, u Sarajevsko-romanijskoj regiji oko prosjeka, a u Hercegovini i ispod prosječnih padavina.

Količina padavina u najkišovitijim regijama je i trostruko veća od prosjeka, navodi se u analizi Hidrometeorološkog zavoda RS.

Najkišoviti period prošlog mjeseca je bila prva dekada, kada su količine padavina prevazišle za nekoliko desetaka procenata mjesečne dugogodišnje prosjeke.

Druga dekada je donijela sunčanije vrijeme i manje kiše, ali u pomenutim najkišnijim gradovima (Doboj i Banjaluka) ta količina je bila za Bannjaluku iznad mjesečnog prosjeka.

To se ponovilo i u trećoj dekadi kada oba grada bilježe količine iznad mjesečnog prosjeka.

I to je važno pomenuti zato što je s obilnijim padavinama započeo i septembar mjesec, donoseći ponovo poplave u Krajini, pdosjeća se u ovoj analizi.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...