Reisu-l-ulema posjetio mekteb u Međeđi u Medžlisu IZ Višegrad

02. децембар 2017. 19:17

10 0

Reisu-l-ulema posjetio mekteb u Međeđi u Medžlisu IZ Višegrad

Reisu-l-ulema Islamske Zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, u pratnji muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, posjetio je danas mekteb u naselju Međeđa u Medžlisu Islamske zajednice Višegrad.

Tom prilikom reisu-l-ulema je prisustvovao mektebskom času kojeg je održao Esad ef. Grabus. Razgovarajući sa djecom, njihovim imamom i predsjednikom MIZ Višegrad, Bilalom Memiševićem, reisu-l-ulema se interesirao za uslove u kojima Zajednica djeluje, te izazove s kojima se muslimani u ovom dijelu BiH susreću, prenosi MINA.

U prostorijama Medžlisa održan je sastanak sa džematlijama i članovima Izvršnog odbora. Na sastanku se reisu-l-ulema obratio prisutnima i slušao njihove prijedloge i sugestije. Konstatovano je da je urađeno puno na obnovi infrastrukture Zajednice i da je povratak prognanih, koji je u slučaju Višegrada počeo relativno kasno, ipak dao rezultate koji mogu biti dobra osnova da se Bošnjaci održe na svojim stoljetnim ognjištima, ali da svi trebamo uraditi puno više kako bi se osigurao održivi povratak.

Reisu-l-ulema je naglasio kako je kroz svoje posjete mektebima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu primjetio kako je u većini slučajeva mekteb jedini oblik obrazovanja naše djece, koji u njima odgaja ne samo islamske vrijednosti nego čuva i njihov kulturni i nacionalni identitet. Osjetio je, kazao je reisu-l-ulema ovom prilikom, da su evidentni pokušaji asimilacije Bošnjaka kroz obrazovni sistem RS-a. To je sada jedan sasvim novi izazov koji se nameće pred Islamsku zajednicu i ona će kroz svoju reformu mektebske nastave na kojoj se radi u obzir morati uzeti i ova zapažanja sa terena.

Извор: 24sata.info

У категорију паге

Loading...