Putin ismijao sankcije EU i SAD-a

13. септембар 2014. 22:41

73 0

Putin ismijao sankcije EU i SAD-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je u Tadžikistanu ismijao sankcije Europske unije i SAD-a, prenosi EUobserver.

Novinarima je rekao kako su sankcije konstruirane tako da prekinu mirovni proces između Rusije i Ukrajine.

Izrazio je zadovoljstvo što su se ruski parlamentarni zastupnici u sklopu sankcija našli na crnoj listi jer to znači da će ostati doma i raditi umjesto da se 'sunčaju u nekim stranim odmaralištima'.

Ruski plinski div Gazprom objavio je u subotu da nije u stanju opskrbiti Poljsku količinama plina koje ta država zahtijeva i da joj može isporučiti samo količine približne ugovorenom dnevnom minimumu.

Gazprom nije pojasnio zašto ne može isporučiti plin, ali je ranije ovoga tjedna priopćio da ga izvozi prema rapoloživim količinama i upumpava u skladišta u Rusiji.

'Oni traže maksimum, a mi možemo isporučiti tek količine blizu dnevnog minimuma', rekao je glasnogovornik Gazproma.

Stručnjaci u Varšavi kažu da se Rusija služi isporukama plina Poljskoj kako bi Europi poslala upozoravajuću poruku da će se osvetiti ako proširi sankcije zbog uloge Moskve u sukobu u Ukrajini.

Zamjenik poljskog premijera Januš Pijehočinski ocijenio je da privremenim poremećajem u isporuci plina Gazprom testira odlučnost Poljske.

Poljska je proteklih godina naporno radila na vlastitoj sigurnosti i do 2016. 'nikakvi pokušaji smanjenja isporuke plina s istoka više neće štetiti poljskom gospodarstvu', rekao je on na konferenciji za novinare.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...