Preliminarni izvještaj: Malezijski avion iznad Ukrajine pogođen više puta

09. септембар 2014. 19:25

146 0

Holandski Ured za sigurnost je objavio preliminarni izvještaj o istrazi o padu malezijskog aviona na letu MH17 na krajnjem istoku Ukrajine 17. jula, u kojem se ističe da je avion srušen najvjerovatnije udarom stranih visoko-energetskih objekata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Holandski eksperti su na osnovu dostupnih dokaznih materijala utvrdili da ne postoje nikakve naznake da je pad aviona uzrokovan tehničkim kvarom na avionu ili greškom posade, već da je avion srušen dejstvom "više visoko-energetskih objekata izvana".

Ova izjava ide u korist tvrdnjama brojnih izvora da je Boing Malaysia Airlinesa srušen raketnim napadom sa zemlje.

Šef holandskog Ureda za sigurnost Tjibbe Joustra je u pisanoj izjavi, objavljenoj na stranici Ureda, istakao da je cilj istrage da se rasvijetli uzrok tragedije koji žele znati mnogi, a najviše porodice stradalih.

"Preliminarni rezultati ukazuju da vanjske uzroke pada aviona. Neophodno je nastaviti istragu kako bismo došli do konačnih rezultata. Tim istražitelja se nada da će u skorom periodu biti dostupni i dodatni dokazni materijali", kazao je Joustra i dodao da se tim nada da će konačni izvještaj biti gotov godinu nakon pada MH17.

Putnički avion Malaysia Airlinesa na relaciji Amsterdam - Kuala Lumpur se srušio na krajnjem istoku Ukrajine u blizini ruske granice 17. jula ove godine. U nesreći je poginulo svih 283 putnika i 15 članova posade. Među poginulima je bilo 196 Holanđana. Avion je pao u krizno područje koje kontroliraju proruski separatisti, što je znatno otežavalo prilaz mjestu nesreće i uviđaj eksperata.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...