Peter Robinson za AA: Konačna odluka u slučaju Karadžić u oktobru 2015. godine

08. октобар 2014. 00:11

53 0

Peter Robinson, pravni savjetnik Radovana Karadžića, izjavio je za Anadolu Agency (AA), nakon iznošenja replike na završne argumente strana u prvostepenom postupku, da će Haaški tribunal donijeti odluku u slučaju protiv Karadžića u oktobru 2015. godine.

Tužilaštvo Haškog suda i bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić danas su iznijeli repliku i dupliku na završne argumente strana u prvostepenom postupku, javlja Anadolu Agency (AA).

"Danas je bio zadnji dan u završnim argumentima u slučaju protiv Radovana Karadžića, nakon 497 suđenja. Karadžić je pokušao da dokaže zašto bi trebao da bude oslobođen, a Tužilaštvo je pokušalo da ubijedi sudije zašto bi optuženi trebao da bude osuđen. Sada će sudije razmatrati sve do naredne godine, i nekada u oktobru 2015. godine donijeti će konačnu odluku i kazati nam kako su presudili", kazao je Robinson.

Napominje kako sudije imaju mnogo dokumenata i dokaza da donesu pravednu odluku.

"Mislim da su se obje strane trudile i pozvale mnogo svjedoka i prezentirale mnogo dokumenata i prikazali najsnažnije slučajeve. Ponudili smo sudijama mnogo informacijama da odluče pravedno i nadamo se da će tako i učiniti", rekao je Robinson.

Smatra kako je optuženi pokušao da izbjegne rat u BiH od 1992. do 1995. godine, zbog čega, kako kaže, traži oslobađanje.

"Postoje mnogi dokazi da je Karadžić pokušao da izbjegne rat raznim pregovorima o podjeli BiH koji su kasnije bili poput Sporazuma iz Dejtona koji je postignut 1995. godine. Postoji velika podrška za njegovu poziciju", kazao je Karadžićev pravni savjetnik za AA.

U posljednjoj razmijeni argumenata dvije strane su posebnu pažnju posvetile zahtjevu Tužilaštva da se optuženi osudi na doživotni zatvor ako se utvrdi odgovornost za zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine za koje se tereti po 11 tačaka optužnice.

Inače, za iznošenje replika obje strane su imale po 90 minuta. Tužilaštvo i odbrana iznijeli su završne riječi u periodu od 29. septembra do 2. oktobra.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je nakon niza godina skrivanja i prebačen u Den Haag iz Srbije 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice započelo 26. oktobra 2009. godine.

Tužilaštvo je u ovom slučaju izvelo 195 svjedoka koji su lično svjedočili u sudnici, suci su i sami pozvali jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.

Karadžić, koji se u sudskom postupku zastupao sam, do kraja se borio pravnim sredstvima kako bi osporio postupak i poništio ga. Ipak, prvostepeni i žalbeni suci su odbili sve njegove pokušaje, tako da se dugotrajno suđenje približilo samom kraju.

Također, Karadžić je uputio i niz zahtjeva za ponovnim pozivanjem više svjedoka u vezi na vrijeme neobjelodanjenih dokaza Tužilaštva. Ipak, suci su zaključili da pri tom nije dao niti jednu valjanu osnovu zbog čega bi objelodanjeni materijal bio relevantan da bi zahtijevao ponovno pozivanje. Suci su odbacili i zahtjev tužilaštva za ponovnim otvaranjem postupka u vezi s masovnom grobnicom Tomašica.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...