Pendeš: BiH ni aktiviranjem MAP-a nije ni blizu razmatranja članstva u NATO-u

04. децембар 2017. 17:45

8 0

Pendeš: BiH ni aktiviranjem MAP-a nije ni blizu razmatranja članstva u NATO-u

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je večeras da bi eventualno aktiviranje MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO-u) podrazumijevalo brojne reforme i obaveze bh. institucija, što bi sigurno trajalo godinama.

Ona je, na Prezentaciji Ministarstva odbrane BiH o ispunjavanju uslova za aktiviranje MAP-a za ambasadore NATO zemalja u BiH, pojasnila da se te reforme odnose na oblasti zaštite ljudskih prava, pravosuđa, uprave i finansija.

Pendeš je istakla da su ambasadorima predstavili napredak koji su ostvarili Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH i da joj djeluje da su uspjeli razjasniti određene nejsnoće koje su dosad postojale u razumijevanju procesa knjiženja perspektivne vojne imovine.

- Dogovorili smo se o određenim aktivnostima koje slijede i da informiranje ubuduće bude pravovremeno kako bi izbjegli moguća nerazumijevanja - rekla je Pendeš.

Martin Kačo, ambasador Slovačke u BiH koja je zemlja kontakt NATO-a za BiH, kazao je da je sastanak bio otvoren i partnerski te je zahvalio ministrici Pendeš na prezentaciji.

Извор: 24sata.info

У категорију паге

Loading...