Okrivljenim za monstruozno ubistvo dječaka 97 godina zatvora

13. јули 2018. 14:38

18 0

Okrivljenim za monstruozno ubistvo dječaka 97 godina zatvora

Odlukom Vrhovnog suda Federacije BiH, 40-godišnje zatvorske kazne koje zbog zlostavljanja i ubistva (krivično djelo - ubistvo na okrutan i podmukao način) troipogodišnjeg dječaka Smaje Ćesira izdržavaju njegova majka Ena Lipa i očuh Salih Arnautović uvećane su im za još po pet godina.

Istom odlukom, dječakova nana Munira Lipa je dodatno kažnjena s još dvije godine zatvora.

Arnautoviću je kazna povećana za pet godina zbog produženog krivičnog djela - teška tjelesna ozljeda, a Eni i Muniri Lipa za krivično djelo - nasilje u porodici.

Vrhovni sud FBiH je tako odlučio, nakon što je razmotrio žalbe zaprimljene povodom presude Kantonalnog suda Sarajevo iz 2017. godine, saznaje Fena u Vrhovnom sudu FBiH.

Ena Lipa i Salih Arnautović su 2015. godine proglašeni krivim za monstruozno ubistvo dječaka Smaje Ćesira i tada im je izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina, dok je nana ubijenog dječaka osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora (nasilje u porodici i laka tjelesna povresa). Tada je, na istu kaznu (2,5 godine) osuđen i dječakov djed Emir, koji je u međuvremenu preminuo.

Odlukom KSS-a iz 2017. akteri ovog slučaja osuđeni su na još ukupno 17,5 godina za zlostavljanje i mučenje djeteta,a nakon okončanja obnovljenog postupka u dijelu u kojem je to tražio Vrhovni sud, na što je uslijedila žalba okrivljenih.

Epilog svih ovih postupaka jesu zatvorske kazne u trajanju od po 45 godina za Enu i Saliha, odnosno četiri i po godine zatvora za nanu Muniru.

Prema tužbenim navodima, dječak je pretučen u porodičnoj kući u Hadžićima (ulica Garovci), nakon čega je 25. februara 2014. godine preminuo od udaraca koje su mu nanijeli očuh i majka, a što je, uz brojne teže i lakše povrede, rezultiralo krvarenjem u mozgu.

Kobnog dana očuh i majka su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

Udarci koje su mu zadali majka i očuh kod dječaka su izazvali krvarenje u mozgu i otok što je dovelo do smrti dječaka.

Vještak sudske medicine utvrdio je da je dijete na tijelu na dan ubistva imalo više od 30 lakših i više težih povreda, a nalazi obdukcije i iskazi tada optuženih šokirali su i izazvali ogorčenje u javnosti.

Такође, прочитајте: Komšić: Odlukom CIK-a brutalno prekršen Ustav FBiH

Извор: 24sata.info

У категорију паге

Loading...