Obama sutra objavljuje plan borbe protiv IDIL-a

09. септембар 2014. 19:26

130 0

Američki predsjednik Barack Obama sutra bi trebalo da objavi plan borbe protiv terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (IDIL), prenosi Anadolu Agency.

Iz brojnih Obaminih nastupa proteklih dana naziru se smjernice američke politike u ovom slučaju.

Obama, koji je jasno dao do znanja da u borbu protiv IDIL-a ne želi ulaziti sam, već u sastavu međunarodne koalicije, već je nagovijestio da će bitke na terenu voditi iračka i kurdska vojska u Iraku i „umjereni opozicioni blok“ u Siriji, a da će koalicija preuzeti odgovornost za vojnu, ekonomsku, humanitarnu i logističku podršku.

Prošlosedmična Obamina izjava da SAD još uvijek nema strategiju borbe protiv IDIL-a izazvala je burne reakcije američke i svjetske javnosti, što je Obamin ured shvatio ozbiljno i najavio da će sutra, dan uoči obilježavanja godišnjice terorističkih napada u New Yorku, 11. septembra 2001. godine, objaviti plan i „preći u akciju“.

Gostujući u programu jedne američke televizije, Obama je kazao da je osnivanje masovne međunarodne koalicije za borbu protiv IDIL-a osnova na kojoj će se i bazirati njegov plan borbe. Prvi korak ka tom cilju Obama je poduzeo na proteklom Samitu NATO-a u Walesu, gdje je borba protiv IDIL-a bila jedna od dominirajućih tema.

Brojni diplomatski izvori tvrde da će sve zemlje koje budu u sastavu međunarodne koalicije dobiti različita zaduženja. Neke će raditi na prikupljanju obavještajnih podataka, neke na prekidanju finansijskih izvora IDIL-a, a neke na usmjeravanju iračkih sunita da se uključe u tu borbu. Zadaća učesnika koalicije će biti naoružavanje sirijske opozicije i oružanih snaga Iraka i Kurda, koji se na terenu bore protiv IDIL-a. Moguć je i nastavak podrške zračnim napadima, ali finansiranje tog procesa još je jedno važno pitanje na koje će Obamin plan vjerovatno ponuditi rješenje.

Rat protiv IDIL-a podrazumijeva borbu na više ratišta. Obama je već kazao da će prva faza borbe biti zračni napadi na glavna uporišta te organizacije i uspostava nove iračke vlasti, što je već i ostvareno. Sada se očekuje intenzivniji i mnogo agresivniji nastup protiv IDIL-a, kako u vojnom, tako i političkom smislu, a cilj te borbe će biti potpuno uništenje i nestanak pokreta i ideologije IDIL-a.

SAD već duže vremena rade na diplomatskoj misiji uvjeravanja svojih saveznika u ispravnost tog cilja, a u sklopu toga je i američki državni sekretar John Kerry danas otputovao u posjetu Saudijskoj Arabiji i Jordanu. Uključivanje arapskih zemalja je od velike važnosti, a Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati su se izjasnili da žele biti dio te borbe.

Evropska javnost je zabrinuta činjenicom da brojni dobrovoljci sa tog kontinenta idu u Irak i Siriju kako bi ratovali u redovima IDIL-a, što bi po povratku tih boraca u Evropu moglo donijeti i nove terorističke aktivnosti na Starom kontinentu. Francuska, Njemačka, Austrija i Italija već su se izjasnile da žele učestvovati u međunarodnoj borbi protiv IDIL-a.

Američka vlast posebnu pažnju u borbi protiv IDIL-a poklanja Bliskom istoku. Jasno je da Obama neće slijediti model borbe protiv Al Kaide koji je vodio bivši predsjednik George W. Bush.

„Plan neće biti objava vijesti o slanju vojnika na ratište. U kriznu regiju nećemo slati stotine hiljada američkih vojnika. Irački vojnici bi trebali voditi rat u Iraku, a Sirijci u Siriji“, kazao je Obama u intervjuu.

Međutim, to ne znači da SAD neće nikako slati svoje vojnike u borbu. Na osiguranju američke ambasade i konzulata u Bagdadu i Erbilu već radi 820, a u svojstvu logističke podrške iračkim i kurdskim snagama u Bagdadu 300 američkih vojnika. Američki vojnici ne učestvuju direktno u sukobima, ali pružaju podršku u obukama i obavještajnim stvarima.

Prvi čovjek SAD-a je u svim svojim medijskim nastupima jasno poručivao da ne želi sam preuzeti odgovornost za borbu, već je želi podijeliti među partnerima unutar buduće koalicije.

Militanti IDIL-a kontroliraju nekoliko regija u Iraku, ali i u Siriji. Situacija u Siriji je veoma zamršena jer je ta zemlja poprište građanskog rata između vojske režima predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenika.

I jedni i drugi također ratuju i protiv IDIL-a. Obama je ranije istakao da činjenica da će se uz Assadove snage naći protiv IDIL-a neće značiti savezništvo sa režimom. On je najavio veću podršku sirijskoj opoziciji kako bi spriječio Assadovu vojsku da iskoristi poraz IDIL-a i dodatno zada veće gubitke pobunjeničkim grupama.

Nerijetko se postavlja pitanje da li će se SAD odlučiti i na zračne napade u Siriji, a analitičari tvrde da je jučerašnja izjava glasnogovornika Bijele kuće Josha Earnesta, koji je kazao da Obama spreman da ide svugdje gdje postoji prijetnja Amerikancima, jasna poruka da je i takav potez izvjestan.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...