Nesreća na radilištu u Istanbulu: Poginulo 10 radnika

07. септембар 2014. 14:26

150 0

Nesreća na radilištu u Istanbulu: Poginulo 10 radnika

ISTANBUL (AA) – Najmanje deset ranika je poginulo u sinoćnjoj nesreći koja se desila na radilištu u Istanbulu kada je lift sa radnicima pao na zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Guverner regije Istanbula Huseyin Avni je saopćio da je najmanje deset osoba poginulo kada je lift na radilištu pao na zemlju, a radi se o građevinskom radilištu na mjestu nekadašnjeg fudbalskog stadiona "Ali Semi Yen“ u mjestu Šišli, gdje se trenutno gradi luksuzna rezidencija.

Na mjestu nesreće policija osigurava područje i u toku je istraga nadležnih organa o detaljima i uzrocima ove tragedije.

"Trenutni broj onih koji su izgubili život je deset. Lift je pao kroz prolaz u kojem su trajali radovi. U liftu je bilo i građevinskog tereta sa ljudima koji su poginuli. Vatrogasne i druge ekipe rade na mjestu nesreće“, kazao je Avni.

Avni je dodao da u nesreći nije bilo povrijeđenih, jer je ovaj tragični i strašni slučaj bio takav da su svi radnici na tom mjestu izgubili život.

Tijela svih poginulih radnika su prevezena do forenzičkog centra u obližnjoj bolnici, a potom su i saopćeni identiteti poginulih.

"U istrazi o ovoj nesreći je do sada privedeno osam osoba. Među njima su i oni zaduženi za zaštitu radnika na radilištu. U toku je istraga“, kazao je Avni.

Naglasivši da se nikada ne smije prihvatati nešto što se opisuje "nesrećom“, već da se moraju maksimalno povećati mjere opreza i zaštite na radnim mjestima kako do sličnih stvari ne bi dolazilo.

Na upit novinara koliko je radnika bilo u liftu, a koliko ih je život izgubilo na radilištu gdje je lift pao, Avni je kazao da još uvijek nema tu informaciju i da je sve to predmet istrage.

On je dodao da će istraga utvrditi i odgovornosti ljudi koji su možda dozvolili propuste na radnom mjestu, te istakao da je nekoliko pitanja na koja se čekaju odgovori i to kako su radnici sa teretom bili u litfu i zašto je do nesreće došlo iza 19 sati do kada su radovi trebali biti obistavljeni.

Mjesto nesreće obišao je i turski ministar rada i socijalne sigurnosti Faruk Celik koji je kazao da je to tragedija koja je rastužila cijelu naciju. Naveo je da će detaljnom istragom biti otkriveni svi propusti i nedostaci koji su doveli do te tragedije i da će odgovorni biti procesuirani.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...