Mladima po završenom školovanju ponuditi posao u roku od četiri mjeseca

09. октобар 2014. 01:26

57 0

Očekuje se da će čelnici 28 zemalja članica i njihovi ministri rada raspravljati o mjerama borbe protiv nezaposlenosti i rješavanju ekonomske krize.

Evropski lideru će u Milanu razgovarati o garancijama za mlade, programu vrijednom šest milijardi eura koji osigurava sredstva iz EU fondova vladama koje se obavežu da mladima po završenom školovanju ponude posao, praksu ili stažiranje u roku od četiri mjeseca.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je izjavio da evropski čelnici moraju hitno razviti strategiju kako bi povećali zaposlenost u EU.

"Potreban je plan kako bi se osigurale javne i privatne investicije koje bi donijele napredak", istakao je Schulz.

Najveća pažnja će biti usmjerena prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu, španskom premijeru Marianu Rajoyu, a možda i ponajviše prema domaćinu, premijeru Italije Matteu Renziju.

Talijanski zvaničnici, zemlje koja do kraja godine predsjedava EU-om, ističu da je Samit ipak samo prvi korak prema usvajanju protivkriznih mjera za naredni period.

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi ranije je istakao da je nezaposlenost najveći evropski neprijatelj.

Budući predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je ranije da će razraditi plan ulaganja u evropsku ekonomiju vrijedan 300 milijardi eura.

Inače, prema posljednjim podacima, stopa nezaposlenosti u 28-članoj EU je 10.1 posto.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...