Ministarska konferencija Arapske lige: Razmatranje stanja u Palestini, Iraku, Siriji i Libiji

07. септембар 2014. 20:43

125 0

U sjedištu Arapske lige u Kairu počela je 142. Ministarska konferencija ove organizacije, a uvodno izlaganje je održao generalni sekretar Lige Nebil al-Arabi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naglasivši da se Arapska liga nije suočavala sa ovakvim poteškoćama od svog osnivanja 1945. godine, Arabi je kazao da arapski svijet proživljava najteže dane i do sada neviđene poteškoće u svojoj historiji.

Generalni sekretar Arabi je kazao da je Arapska liga "nesposobna“ da rješava probleme današnjice u regiji.

"Prijetnje su postale mnogo opasnije i strašnije. Nemoguće je da se tim prijetnjama suprotstavimo na dosadašnje načine rada. Potrebne su nam mnogo hrabrije odluke. Nažalost, ni termin arapska saradnja više nema dugoročno značenje“, kazao je Arabi.

Osvrnuvši se na dešavanja u ratom zahvaćenoj Siriji, Arabi je kazao da je to zemlja u kojoj se trenutno dešava najteža ljudska drama u svijetu.

U nastavku izlaganja Arabi je govorio i o dešavanjima u Pojasu Gaze i kazao da svi moraju osuditi izraelske napade i pohvaliti egipatski inicijativu za uspostavu primirja.

Na sjednici je funkciju predsjedatelja organizacije od Maroka preuzela delegacija Mauritanije, a šef mauritanske diplomatije Ahmed Veled Tekdi je kazao da se mora napraviti poseban dnevni red za raprave o dešavanjima u Palestini, Jemenu, Iraku i Siriji.

"Nasilje, oružani sukobi i sukobi međuvjerskih grupa predstavljaju ozbiljnu prijetnju slabljenja arapskih zemalja i početak podjela unutar njih“, kazao je Tekdi.

Izrazivši podršku Mauritanije jedinstvenoj državi Palestinaca sa prijestolnicom u Istočnom Jerusalemu, Tekdi je kazao da će nastaviti podržavati i mirno rješavanje krize u Siriji.

Očekuje se da predstavnici stalnih članica Lige na današnjem zasijedanju razgovaraju o dešavanjima u Palestini, Iraku, Siriji i Libiji.

Zasijedanju prisustvuju i predsjednik Koalicije opozicionih i revolucionarnih snaga Sirije Hadi al-Bahra, visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres i komesar UNRWA-a Pierre Krenpol.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...