Istanbul: Protesti zbog sinoćnje tragične nesreće na gradilištu

07. септембар 2014. 23:55

156 0

Na poziv pojedinih nevladinih organizacija nekoliko grupa demonstranata se okupilo u istanbulskom mjestu Šišli kako bi protestirali zbog sinoćnje nesreće na tamošnjem građevinskom radilištu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Okupivši se u blizini radilišta na kojem je jučer pao lift i usmrtio deset radnika, demonstranti zahtijevaju pojačanje mjera sigurnosti i poboljšanje uvjeta rada.

"Sigunost na radu nije trošak, već život“, "Radničke nesreće nisu sudbina“ i "Odgovorni će biti procesuirani“ su neki od brojnih transparenata koje su nosili demonstranti.

Nekoliko demonstranata je pokušalo da uđe u krug građevinskog radilišta na nekadašnjem stadionu Ali Semi Yen, gdje se gradi rezidencija, u čemu ih je spriječila policija.

Prisutnima se obratio član sindikata građevinaca Remzi Yilmaz, koji je ukazao na propuste nadležnih i pozvao Ministarstvo rada i socijalne sigurnosti da uvede jače mjere bezbjednosti u toj oblasti.

Mjesto sinoćnje nesreće osigurava turska policija, a i dalje traju istražni uviđaji na rasvjetljavanju tragedije.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je danas poručio da će istraga biti provedena do najsitnijih detalja i da će odgovorni biti procesuirani.

Za sutra je najavio i sjednicu Vijeća ministara na kojoj će se razgovarati o sinoćnjoj tragediji i mjerama koje je neophodno poduzeti kako se slična nesreća ne bi ponovila.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...