Fatalno uništenje jednog domicilnog naroda

16. септембар 2014. 14:19

128 0

Predsjednik Biskupske konferencije BiH banjolučki biskup Franjo Komarica primio je danas otpravnika poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa Hilla i novog šefa banjolučkog ureda Veleposlanstva SAD Edvarda A. Gallaghera, prenosi IKA.

U dužem razgovoru visoki američki dužnosnici su se zanimali za aktualno stanje katoličke populacije na području Banjolučke biskupije, entiteta RS kao i cijele BiH. Biskup im je zahvalio na njihovom zanimanju za katolike u banjolučkoj regiji i cijeloj zemlji kao i za sve konstruktivne napore koje Vlada SAD ulaže u liječenje još uvijek mnogih otvorenih rana iz nedavnog rata. Naveo je neke konkretne podatke koji pokazuju fatalno uništenje jednog domicilnog naroda i s njima Katoličke Crkve osobito u jednoj polovini države.

Požalio se na trajnu opstrukciju od strane mnogih domaćih pa i međunarodnih političkih krugova provođenju Daytonskog sporazuma, osobito u omogućavanju održivog povratka prognanog i izbjeglog stanovništva. Zamolio je svoje sugovornike da odlučnije pomognu još uvijek mnogobrojnim obespravljenim ljudima u BiH pa tako i katolicima. Odgovarajući na pitanje što Katolička Crkva u BiH čini za dobrobit domaćeg stanovništva, biskup je nabrojao razne dosadašnje akcije koje su provođene na socijalnom području brigom za povratnike, siromašne, nemoćne i obespravljene, te na odgojno obrazovnom području brigom za mlade generacije. U oba slučaja se radilo o ljudima koji su pripadnici raznih vjerskih i etničkih skupina u BiH, a ne samo katolika odnosno Hrvata.

Biskup je također iznio najnovije aktualne potrebe povratnika katolika u župu Liskovica kod Mrkonjić Grada, kojima nedostaje put i električna struja, a sa sličnim problemima mu se obraćaju i povratnici katolici iz sela banjolučke i prijedorske općine. Biskup je također informirao da su ga općinski predstavnici kao i mnogi žitelji iz Kozarske Dubice molili da im pomogne kako bi se ponovno otvorio granični prijelaz između BiH i RH u tom gradu, jer se sada osjećaju kao da žive pored „Berlinskog zida” i „Željezne zavjese”.

Biskup Komarica je iznio i još neke konkretne primjere direktne opstrukcije u nekim općinama RS i FBiH zajamčenom pravu na vjersku slobodu i slobodnom djelovanju Katoličke Crkve.

Pohvalio je želju mnogih sugrađana svih nacionalnosti da zajedno žive u međusobnom uvažavanju i pomaganju. Izrazio je svoje opredjeljenje da i ubuduće – zajedno sa svojim suradnicima i svim konstruktivnim ljudima u zemlji i inozemstvu – aktivno pridonosi izgradnji pravne države i sigurnije budućnosti za sve stanovnike BiH i cijele regije, prenosi KTA.

Извор: dnevnik.ba

У категорију паге

Loading...