EU zabrinuta zbog virusa ebole: Borba protiv bolesti je i moralna zadaća

16. септембар 2014. 02:08

124 0

Član Evropske komisije zadužen za zdravstvo Tonio Borg je izjavio da su mali rizici od širenja virusa ebole na teritoriji Evropske unije, ali da se mora biti na oprezu i da se mora koordinirano i sistematski djelovati na tom polju, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Briselu je održano zasijedanje visokih zvaničnika EU-a s ciljem razmatranja problema epidemije u Zapadnoj Africi, a u obraćanju prisutnima domaćin skupa Borg je istakao da cilj EU-a nije da samo sebe zaštiti, već da je borba protiv te bolesti ujedno i moralni zadatak.

Član Evropske komisije zadužen za razvoj Andris Piebalgs naglasio je da je virus ebole jedna od najtežih epidemija s kojima se svijet susreo, a da je posebno tragično što je epidemija najteže zahvatila veoma siromašne zemlje.

"Epidemija se brže širi od uvođenja mjera protiv nje, a broj mrtvih je u porastu. Ukoliko problem ne stavimo pod kontrolu, jasno je da će se on širiti i u drugim zemljama i da će broj smrtnih slučajeva i dalje rasti", kazao je Piebalgs.

Naglasivši da je prioritet slamanje lanca širenja virusa, Pienalgs je upozorio da bi i humanitarna kriza u ugroženim regijama mogla prerasti u ozbiljne razmjere.

On je kazao da je EU izdvojila ukupno 150 miliona eura za hitne i dugoročne potrebe.

Kristina Georgieva, članica Komisije zadužena za humanitarne aktivnosti, kazala je da se problem ebole ne smije tretirati isključivo kao zdravstveni problem, već da mu se mora prilaziti sa makroekonomskog aspekta.

"Mi koji radimo u humanitarnom sektoru probleme vidimo prije ostalih. Mi smo poput rudarskih kanarinaca. Slušajte naša upozorenja i radite na našim zahtjevima", kazala je Georgieva.

I drugi učesnici su saglasni da je situacija u afričkim zemljama katastrofalna i da EU mora nastaviti saradnju s vlastima tih država kako se virus ne bi proširio i na druge teritorije.

Nakon sastanka, objavljena je i zajednička izjava učesnika u kojoj se ističe zabrinuttost i navodi opredijeljenost EU-a da nastavi podršku ugroženima.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...