Dječak koji je davio učenicu bio drogiran? | Dnevnik.ba

16. септембар 2014. 15:50

111 0

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Momčilo Poljić najavio je da će uložiti napore da se u školama distrikta obavezno uvede testiranje učenika na psihoaktivne supstance.

Podsjećajući na prošlotjedni incident u Brčkom u kome je učenik drugog razreda fizički nasrnuo na godinu dana stariju učenicu, Poljić je rekao da se trenutno rade laboratorijski nalazi da bi se pouzdano utvrdilo je li napadač bio pod djelovanjem droge.

On je priznao da je ovaj slučaj nasilja otvorio pitanje odlučnijeg, cjelovitijeg i sistematičnijeg pristupa prevenciji od maloljetničkog nasilja u brčanskim školama.

"Vidjet ćemo da li to zakonska regulativa dozvoljava, ali ja mislim da bi trebalo vršiti testiranje učenika na prisustvo droge u organizmu. Tražit ću da na sjednici Vlade distrikta bude donesena takva odluka", rekao je Poljić.

Prema njegovim riječima, pitanje sredstava za nabavku takvih testova nije ključno, već to koliko je zajednica spremna da se suoči sa istinom.

"Šta ako se ispostavi da mnogo djece koristi droge? Da li su profesori, roditelji, pa i društvena zajednica u cjelini spremna da se suoče sa tom činjenicom?", pita Poljić.

Извор: dnevnik.ba

У категорију паге

Loading...