Dan kada su SAD zanijemile

11. септембар 2014. 13:59

112 0

Četiri oteta putnička aviona pripadnici Al Kaide su preusmjerili ka Sjedinjenim Državama, dva su završila u zgradama “bliznakinjama” na Menhetnu, jedan je pao na Pentagon, dok je četvrti svoj let završio u ruralnom dijelu Pensilvanije, nakon sukoba putnika i otmičara, piše B92.

Četiri oteta putnička aviona pripadnici Al Kaide su preusmjerili ka Sjedinjenim Državama, dva su završila u zgradama “bliznakinjama” na Menhetnu, jedan je pao na Pentagon, dok je četvrti svoj let završio u ruralnom dijelu Pensilvanije, nakon sukoba putnika i otmičara, piše B92.

Pored toga što je to bio najveći napad ikada protiv SAD, on je sa sobom donio i mnogobrojne posljedice, nekoliko ratova i na hiljade poginulih. Prema zvaničnim podacima 11. septembra 2001. godine je živote izgubilo nešto manje od 3.000 ljudi, uključujući i teroriste.

Napad na Njujork počeo je nešto prije 9.00 izjutra po lokalnom vremenu, kada je Boing 767 Amerikan erlajnsa udario u sjevernu kulu STC, između 94. i 98. sprata, ali se tada nije mislilo da je riječ o terorističkom napadu, već o nesreći.

Ipak, potvrdu da su SAD po prvi put u svojoj istoriji doživjele atak neprijatelja na svoju teritoriju zvaničnici Bijele kuće dobili su tri minuta po udaru prvog aviona, kada je sledeći, takođe Boing 767, Junajted erlajnsa uletio u južnu kulu STC.

Dok su sve oči bile uprte u Njujork, pola sata po početku terorističkog napada Boing 757 Ameriken erlajnsa je pao na Pentagon, dok je u 10.03 srušen i četvrti avion, koji teroristi nisu uspjeli da dovedu do namjeravane mete zahvaljujući intervenciji dvojice putnika.

Kako nije bilo dojava o otetim avionima, niti bilo kakvih naznaka da bi oni mogli da završe baš u zgradama STC, udar aviona je zatekao žrtve u obavljanju redovnih poslova, a svega 18 ljudi koji su se u tom trenutku našli unutar “kula bliznakinja” uspjelo je da se spase.

Odgovornost je pala na Al Kaidu i vođu te organizacije Osamu bin Ladena, koji je, paradoksalno za sve terorističke organizacije, demantovao da je njegova stajala iza organizacije terorističkog napada.

Mnogo je različitih pretpostavki oko motiva napada, pisalo se da su teroristi reagovali zbog američkog iskorišćavanja resursa Arabijskog poluostrva, miješanja u politiku zemalja tog područja, podrške Izraelu i antiislamističke kampanje.

Događaji 11/9 su Osamu bin Ladena promovisali u najtraženijeg čovjeka na svijetu, a Al Kaidu najmoćnijom terorističkom organizacijom. Poslije desetogodišnjeg skrivanja, Bin Laden je ubijen u Pakistanu.

Rušenje kula bliznakinja je dovelo do razvijanja mnogih teorija zavjera, od onih koje navode da su soliteri srušeni uz pomoć kontrolisanih eksplozija, do najekstremnijih, koje ističu da je vidio snimak udara aviona u zgrade falsifikat.

Ipak, ono što je sigurno, poginulo je mnogo ljudi, a u narednim godinama je uslijedila odmazda SAD i saveznika. Posljedice 11/9 su na svojoj koži osjetili islamski vjernici prema kojima je SAD zauzela veoma oštar stav, kako u svom dvorištu, tako i u inostranstvu.

11. septembar se kao dan sjećanja na žrtve terorističkih napada obilježava na “koti nula”, mjestu gdje su nekada stajale kule bliznakinje, a tu se gradi nova velika kula, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...