Džihadisti nisu jedini izazivači smrti

16. септембар 2014. 13:12

127 0

Sirijski sukob se neće rešiti na bojnom polju, treba kompromisom okončati trogodišnji rat, kaže Paulo Sergio Pinheiro. Prijetnja od džihadista u Siriji ukazuje da je neophodno da tamošnja vlada i njeni protivnici kompromisom okončaju trogodišnji građanski rat, izjavio je danas u predsjednik Međunarodne istražne komisije UN-a za Siriju, Paulo Pinheiro.

"Sirijski sukob se neće rešiti na bojnom polju", ocijenio je Pinheiro, obrazlažući svoje izvješće pred Vijećem za ljudska prava UN.

"U kritičnom smo trenutku sukoba. Dok ogromne patnje već dugo zahtijevaju diplomatsku akciju, opasnost od vojske ekstremističke organizacije 'Islamska država' jača potrebu da se vlada i glavni opozicioni pokreti dogovore o kompromisu za političko rešenje krize", kazao je Pinheiro.

On je osudio međunarodnu zajednicu što je "dozvolila suprostavljenim stranama u sukobu da djeluju nekažnjeno i time podstakla nasilje u Siriji, od čega korist ima 'Islamska država' ".

"Islamska država i naoružani pobunjenici nisu jedini izazivači smrti i razaranja u Siriji. Sirijska vlada je odgovorna za većinu civilnih žrtava", ocijenio je u izvješću.

Извор: dnevnik.ba

У категорију паге

Loading...