Bh. klubovi namještali utakmice

16. децембар 2013. 01:00

154 0

Kako navodi Federalna televizija, a prenosi B92, tri osobe figuriraju kao glavni osumljičeni - Nedžad Selimović, Mate Budimir i Živko Budimir. Policijska istraga počela je u oktobru 2010. godine kada je u Tužilaštvo BiH dobilo dokaze iz Bohuma da je nekoliko bh. klubova umiješano u namještanje mečeva - kako u nacionalnom šampionatu, tako i u inostranstvu. Na listi njemačkih istražilaca nalazili su se Slavija iz Istočnog Sarajeva, Travnik, Posušje, Orašje i Laktaši, a radi se o brojki od tridesetak mečeva. Ključan čovjek u kompletnom mehanizmu bio je Mario Cvrtak, njemački državljanin porijeklom iz Livna. Osim njega, u papirima se najviše pominju imena Turčina Deniza Celika i Tune Akbulata i Ante Šapine, ali i nekoliko osoba na vodećim pozicijama u bh. klubovima. To su bivši predsjednik i trener Travnika Dževad Bećiragić i Nedžad Selimović, zatim Mate i Živko Budimir, bivši premijerligaški sudija Mevludin Efendić, ali i igrači Travnika, Orašja, Laktaša i Posušja.

Kako sve to praktično funkcioniše, pokušali su da objasne ljudi iz Bohuma: "Šapina zove Cvrtka i pita ga koju opkladu da položi. Cvrtak najprije sačeka da vidi kako će se utakmica razvijati. Šapina mu šalje SMS: 'Upravo za takve situacije si ih i platio. Neka sada stisnu zube i riješe sve kako treba.' Cvrtak Šapini javlja da ga okrene u 79. minutu. Šapina, za to vrijeme, u Londonu uplaćuje opklade u visini od 40.000 evra."

Nedžad Selimović danas je trener u Angoli, a u ljeto 2009. godine bio je na klupi Travnika. Te godine je njegov klub otputovao na pripreme u Švajcarsku, gdje je odigralo pet prijateljskih utakmica. Svaka od tih utakmica, kako se tvrdi u izvještaju policije, bila je namještena. Put je organizovao tadašnji predsjednik Dževad Bećiragić, koji je u međuvremenu preminuo. Cijelu operaciju u Švajcarskoj osmislio je Ante Šapina, koji je, u međuvremenu, već osuđen u Njemačkoj zbog namještanja mečeva.

Treća osoba s policijskog spiska je Živko Budimir iz Posušja. Umiješan je u istragu o namještanju utakmica Premijer lige BiH, u kojima su glavne role imali igrači i rukovodstvo Slavije i Travnika. U pitanju je utakmica između Travnika i Slavije, zatim utakmica iz avgusta 2009. godine između Travnika i Zrinjskog, koja je završena - 3:3.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...