5 činjenica o pistacijima koje (vjerojatno) niste znali

15. септембар 2014. 23:25

121 0

Osim sto im je teško odoljeti, pistacije su i odličan izbor za očuvanje zdravlja. Pistacije se preporučuju kao odlične prirodne grickalice, osobito ako nisu već oljuštene. To je naizgled sitan, ali bitan način da se smanji unos kalorija, kažu stručnjaci za odnos ponašanja i prehrane s američkog sveučilišta Eastern Illinois.

Čini se da nas ipak još neke činjenice o ovim plodovima mogu pomalo iznenaditi. Portal Epicurios donosi popis činjenica o pistacijama koje vjerojatno nismo znali.

- SAD je trenutačno svjetski lider u proizvodnji pistacija i tu "titulu" drži od 2010. godine otkada je oteo dotadašnjem svjetskom lideru u proizvodnji pistacija - Iranu. Izvoz pistacija u posljednjih šest godina se udvostručio.

--Ako kupujete pistacije u kori, pojest ćete manje kalorija, pokazalo je istraživanje. To je povezano s tim da ćete očišćene pistacije jesti brže i više, a čišćenje onih u ljusci ipak će pomoći da konzumirate koju kaloriju manje.

- Pistaciji obiluju kalijem pa mogu sniziti razinu hormona kortizola, koji se oslobađa zbog stresa.

-- Češća konzumacija pistacija pomoći će u smanjenu kolesterola i smanjiti rizik od raka. Pistacije su izvrstan izvor fitosterola, biljnih spojeva koji pomažu smanjiti razinu lošeg kolesterola i obiluju antioksidansima.

--Crveni pistaciji ne postoje u prirodnom okruženju. Ponekad proizvođači dodatno bojaju plodove pistacije u crvenu ili zelenu boju kako bi sakrili nepravilnosti koje proizlaze iz tradicionalnih metoda berbi.

Извор: cafe.ba

У категорију паге

Loading...