Čelnik WTO-a upozorio na eskalaciju trgovinskih napetosti

11. јуни 2018. 19:37

13 0

Čelnik WTO-a upozorio na eskalaciju trgovinskih napetosti

Čelnik Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo u ponedjeljak je upozorio na "štetnu eskalaciju" trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Držasva i drugih velikih ekonomskih sila nakon samita G7 koji je pokazao podjele među vodećim zemljama svijeta.

Transatlanski i ostali trgovinski ratovi imali bi "dugoročne posljedice po globalnu ekonomiju", izjavio je on u Berlinu na sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel s čelnicima MMF-a, Svjetske banke i ostalih međunarodnih institucija.

- Moramo zaustaviti ovu eskalaciju napetosti, proces uzvraćanja osvetničkih mjera nije od koristi, novi sektori će biti uvedeni u tu sliku što bi moglo naškoditi svima - kazao je.

EU je najavila da će odgovoriti protivmjerama na tarife na uvozni metal koje je uveo američki predsjednik Donald Trump, a napetosti su se pogoršale na samitu Grupe sedam u Kanadi nakon što je Trump odbio da potpiše zajedničku izjavu i žestoko je uvrijedio kanadskog domaćina.

Zajednički kominike koji je Trump odbacio najavljuje da će članice G7 reformirati multilateralni nadzor trgovine putem WTO i i insistirat će na smanjenju tarifa.

Azevedo je upozorio da "rast trgovinskih napetosti riskira velike ekonomske posljedice, podrivajući najsnažniji održivi period trgovinskog rasta od okončanja finansijske krize".

- Ali, više od toga, sistemski efekti mogli bi biti veoma štetni, riskirajući dugoročne posljedice po globalnu ekonomiju - izjavio je čelnik WTO-a.

Američki predsjednik našao se pod vatrom kritika na spornom samitu G7 vodećih ekonomskih sila zbog svoje protekcionističke politike "Amerika prije svega".

Trump se i danas obrušio na američke saveznike u porukama na Twitteru optužujući ih za "ogromne trgovinske suficite" za kojke tvrdi da ih Sjedinjene Države trpe decenijama od svojih najbližih saveznika, prenosi AFP.

Извор: 24sata.info

У категорију паге

Loading...