Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Kruške vas čine zdravim i mladolikim

15. септембар 2018. 18:27
20 0
Kruške vas čine zdravim i mladolikim

Iako prema nekim zapisima kultivacija krušaka datira iz perioda od prije 3.000 godina, postoje pretpostavke prema kojima je u ovom čudesnom voću uživao još čovjek kamenog doba.

U svom slavnom epu "Odiseja" Homer ih je okarakterisao kao "dar bogova", a u doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza. Latinsko ime kruške je Pyrus communis, a zajedno sa jabukom i dunjom svrstava se u porodicu ruža. Nekoliko je hiljada vrsta krušaka, svaka vrsta je drugačijeg oblika, boje, veličine, ukusa. Uopšteno, kruške imaju veće okruglo dno koje se prema vrhu, koji završava peteljkom, postepeno sužava.

Sočne su i slatke, sa teksturom pomalo zrnastom, ali mekanom poput maslaca.

Zbog izuzetne slatkoće sok od kruške se ponekad koristi u desertima umjesto šećera, kao zaslađivač. Ipak, jedna osrednja kruška ima manje od 100 kcal.

Idealna su podrška ljudima koji su, a sve ih je veći broj, usvojili moderan stil života, a time se izložili stresu, brzini i crpljenju posljednjih zaliha energije.

Kruške su poznate po tome što se od njih sprema vrlo kvalitetna rakija, manje ih koristimo u kompotima i pekmezima, iako se i od njih mogu prirediti vrlo ukusni konzervirani voćni proizvodi.

Ipak, kruške je najbolje jesti svježe, tada najbolje tonificiraju organizam, a ako se već moraju pohraniti na neko vrijeme onda je najbolje staviti ih svega nekoliko dana u frižider.

Kruška sadrži i neznatne količine masti, stoga ima na 100 grama nešto više kalorija od jabuke (oko 80 u odnosu na 60), međutim u odnosu na drugo voće kruške viljamovke sadrže velike količine kalcijuma i željeza, stoga se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godina!

Svježa kruška izvanredan je izvor prehrambenih vlakana, posebno pektina. Kruška mase 166 g osigurava oko šest grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40 odsto pektina. Vlakna su bitan element zdrave prehrane jer pomažu u održavanju nivoa glukoze i holesterola u krvi te osiguravaju redovno pražnjenje crijeva. Prehrana bogata prehrambenim vlaknima pomaže u redukovanju raka i pomaže redukciju holesterola. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjan dio jelovnika.

* kruške i esencije suvih krušaka pomažu kod kašlja i groznice. Kuvana i pečena kruška se koristi za liječenje bronhitisa i plućne tuberkuloze.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0