Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Kavazović s palestinskim ambasadorom u BiH: Imamo razumijevanje za patnju palestinskog naroda

15. јануар 2019. 14:32
306 0

Trenutna situacija u Palestini s posebnim osvrtom na situaciju u i oko džamije Al-Aksa bile su teme razgovora reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića i ambasadora Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeqa N.M. Namoora.

Palestinski ambasador Namoor je reisu-l-ulemu upoznao s najnovijim nasrtajima izraelskih vlasti na džamiju Al-Aksa i palestinske teritorije, naročito kroz izgradnju ilegalnih naselja na okupiranim područjima i namjeru rušenja drevnog jerusalemskog zida.

On je skrenuo pažnju na dosada neviđenu praksu ograđivanja palestinskih naselja zidovima i izgradnju paralelnih puteva kojima se smiju kretati samo Izraelci što je život Palestinaca učinilo skoro nemogućim.

Reisu-l-ulema Kavazović se interesovao za nastavak mirovnih pregovora, te mu je ambasador u tom smislu rekao da Palestinci nemaju sagovornika niti nepristranoga posrednika koji želi postići pravedan mir.

Palestinci se pozivaju na međunarodno pravo i žele da se primjenjuju odluke UN-a, dok druga strana vjeruje samo u argument sile i ničim nije pokazala spremnost da prihvati rješenje o dvije nezavisne države koje žive u miru.

Reisu-l-ulema je istakao da većina građana u svijetu pa tako i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini imaju razumijevanje za patnju palestinskog naroda, da podržavaju njegovo nastojanje da se postigne pravedan mir i sloboda i da se Jerusalem sačuva kao glavni grad države Palestine otvoren za sve konfesije.

Također je osudio fizički napad sigurnosnih snaga Izraela na direktora kompleksa džamije Al-Aksa Omara al-Kiswanija i blokadu džamije Kubbetu Sahra koja je već nekoliko dana zatvorena za vjernike.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0