Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Hrvatska vlada poništila odluku o nabavi izraelskog borbenog aviona

14. јануар 2019. 14:37
122 0
Hrvatska vlada poništila odluku o nabavi izraelskog borbenog aviona

Vlada RH je na sjednici u ponedjeljak jednoglasno prihvatila Odluku o stavljanju izvan snage svoje odluke o nabavi izraelskog višenamjenskoga borbenog aviona, a hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je kako će Vlada donositi daljnje odluke i procjene kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Premijer Plenković najavio je kako će se provesti analiza svih razloga zbog čega je došlo do problema u realizaciji projekta koji je u konačni rezultirao eksplicitnim stavom Izraela, koju je prenijelo izraelsko izaslanstvo, da ne može realizirati preuzetu obavezu da ishodi suglasnost SAD-a za transfer tehnologije trećoj strani koja je nužna, javlja Hina.

"To Izrael nije bio u stanju ispuniti i zato je ta obavijest bila ključni razlog zašto donosimo takvu odluku", istaknuo je hrvatski premijer.

"Nakon temeljite analize i stečenoga iskustva koje imamo u ovom procesu, mi ćemo donositi daljnje odluke i procjene kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kako ga modernizirati i definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni RH i za koje postoji vrlo jasna politička volja svih ključnih institucija u RH da se realizira i završi", naglasio je premijer Plenković.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je uvjeren da će Vlada naći načina da se realizira kupnja borbenih zrakoplova. Predložio je da se donese odluka o prestanku važenja odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018. i da nakon toga Ministarstvo obrane poništi natječaj, naglasivši kako RH i dalje ima političku volju da zadrži sposobnost borbenog zrakoplovstva razvijenog tijekom Domovinskog rata.

Podsjetio je kako je Izrael 9. siječnja 2019. službeno izvijestio kako ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku aviona F16 Barak RH.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0