Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

FOTO / 'Putinmobil' na Bulevaru Mihajla Pupina

15. јануар 2019. 13:51
294 0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiće u četvrtak Beograd, a pretpostavlja se da će sa njim stići i nova limuzina - „aurus“, kojom će se ruski predsjednik provozati srpskom prijestonicom.

Prema protokolu, predsjednikov automobil se ponekad dostavlja vozom, a češće, iz bezbjednosnih i operativnih razloga, teretnim avionom.

Po pravilu, ti automobili se dopremaju ranije drugim letom i prate Putina tokom posjeta inostranstvu. Praktično, taj automobil je uvijek potreban ako se radi o zvaničnoj posjeti na najvišem nivou.

„Aurus“, novi automobil ruskog predsjednika, prvi put je predstavljen javnosti na inauguraciji Vladimira Putina u maju prošle godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u ljeto iste godine, u glavnom gradu Finske, gdje se ruski lider sastao sa svojim američkim kolegom.

Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali zapadni mediji su naveli da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i da se u određenoj mjeri može nazvati „ideološkim oružjem Kremlja“. Pojedini novinari su novoj Putinovoj „mašini“ nadjenuli ime „zvijer“, navodeći da je to „pravi bunker na točkovima“.

Eksperti ističu da je specijalni „aurus“ jedna od najzaštićenijih i najsigurnijih limuzina na svijetu. Prilikom konstruisanja automobila korišćeno je međunarodno iskustvo i primjenjene su napredne tehnologije. Ali strane tehnologije nisu kopirane, već je njima kreativno ovladano i na njihovoj osnovi razvijene su sopstvene.

Naziv brenda se sastoji iz dvije riječi: aurum, što znači „zlato“ i Rus kao Rusija. U centru logoa je štit, a u njegovom gornjem dijelu se nalazi zvijezda vodilja.

Spolja vozilo podsjeća na sovjetski ZIS-110 iz četrdesetih godina prošlog vijeka, koji je pravljen za sovjetsko rukovodstvo.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0