Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Farsa sa spiskovima: Mate Boban i Smiljko Šagolj predloženi za Medalju organizatora otpora

15. јануар 2019. 18:18
384 0

Utemeljitelj Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Boban nalazi se na spisku osoba kojima bi Vlada Federacije BiH trebala dodijeliti priznanje „Medalja otpora“. Bobana su predložile udruge bivših pripadnika HVO-a, a konačan spisak dobitnika ove medalje sačinila je Komisija koju je formiralo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

„Tačno je da je Komisija dostavila spisak. Međutim, zbog nekih imena, ja ne mogu ovaj materijal poslati na sjednicu Vlade FBiH. Tražit ćemo dodatne provjere“, potvrdio je za Žurnal federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Prema pravosnažnoj presudi Haškog tribunala, kandidat za „Medalju otpora“ Mate Boban bio je dio udruženog zločinačkog poduhvata zajedno sa Franjom Tuđmanom i šestoricom tadašnjih čelnika Herceg Bosne koji su u Hagu osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Osim Bobana, na spisku kandidata za „Medalju otpora“ je i novinar Smiljko Šagolj koji je, faktički, bio megafon Herceg-Bosne. Za ovo priznanje kandidiran je i Đuro Matuzović iz Orašja, kojem se trenutno sudi na Sudu BiH zbog ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima u Posavini. I kolega mu iz optuženičke klupe Tado Oršolić, unatoč optužnici za ratne zločine, kandidat je za „Medalju otpora“. Naravno, na spisku organizatora otpora koji kandidiraju za „Medalju“ nalazi se i predsjednik HDZ-a BiH - Dragan Čović.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0