Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Erdogan: Mjere Austrije vode svijet u rat krsta i polumjeseca

10. јуни 2018. 13:11
33 0
Erdogan: Mjere Austrije vode svijet u rat krsta i polumjeseca

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan osudio je odluku austrijskih vlasti o pokretanju istrage protiv desetine muslimanskih imama i zatvaranju sedam džamija.

"Plašim se da mjere koje je preduzeo premijer Austrije vode svijet u rat krsta i polumjeseca. Oni su izjavili da će protjerati imame. Kako to ostaviti bez odgovora? Nećemo sjediti krštenih ruku", izjavio je Erdogan.

Vlada Austrije objavila je u petak da je donijela odluku o protjerivanju više imama, a da je 60 imama pod istragom zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva.

Također je donijeta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu "sivih vukova", a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Također je donijeta i odluka o rasformiranju udruženja "Arapska vjerska zajednica", koja je upravljala spornim salafističkim džamijama.

Inače, Vlada Austrije tvrdi da je odluku donijela uz saglasnost islamske vjerske zajednice.

Odluku Vlade pozdravile su sve političke partije u zemlji, ali uz kritiku što je donijeta baš u vrijeme Ramazana, kao i na početku glasanja turske dijaspore za izbore u Turskoj.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0