Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Erdogan: Šehidima Srebrenice rahmet, a narodu sabur

11. јули 2017. 12:02
33 0
Erdogan: Šehidima Srebrenice rahmet, a narodu sabur

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da se 22. godišnjica genocida u Srebrenici obilježava sa velikom žalošću i boli te da svi zločinci trebaju biti kažnjeni kako se ovakva stradanja više ne bi ponovila.

¨Danas sa velikom boli i tugom obilježavamo 22. godišnjicu genocida u Srebrenici, koji je počinjen na današnji dan 11. jula u Srebrenici, koju je UN proglasio ¨sigurnom zonom¨.

Šehidima koji su stradali u ovom sramotnom genocidu poželio bih Allahov rahmet a porodicama i narodu BiH sabur.

Genocid u Srebrenici neće na miru ostaviti savjest onih koji su nevine 8372 osobe, žene, muškarce, mlade i stare, predali u krvave ruke zločincima pri tom pod noge bacajući temeljna ljudska načela. Da se ovakve strahote više ne bi ponovile zločinci trebaju biti što prije kažnjeni. Treba se spriječiti širenje rasističke, islamofobičke i ideologije koja podstiče etničku mržnju među narodom koji dijele iste ulice, gradove i zemlju. Ne treba se dozvoliti da se zaboravi genocid u Srebrenici niti da se isti negira.

Sve pohvale zaslužuje stav Bošnjačkog naroda, koji i pored sve nepravde, žalosti i boli koju je doživio u prošlosti danas živi u miru i spokojstvu sa svojim susjedima. Očuvanje etničkog i kulturnog bogatstva u BiH je najbolji odgovor svima onima koji pokušavaju baciti sjenu na mir u ovoj zemlji. Podstica međusobnog povjerenja, prijateljstva i saradnje je put za bolju budućnost, ali i prošlost koju ne smijemo zaboraviti. Zbog svega toga međunarodnu zajednicu pozivam da konkretnim koracima podrži nezavisnost BiH, njen teritorijalni integritet i suverenitet te da olakša njeno članstvo u Evro-atlantske organizacije¨.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0