Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Carles Puigdemont ostaje u Belgiji "za sada"

06. децембар 2017. 15:09
19 0
Carles Puigdemont ostaje u Belgiji "za sada"

Svrgnuti katalonski čelnik Carles Puigdemont izjavio je u srijedu da će ostati u Belgiji "za sada" uprkos tome što je Španija povukla potjernice za njim i četvero bivših ministara.

Puigdemont je optužio Španiju da je odustala od potjernica, pod optužbom za navođenje na pobunu zbog nelegalnog katalonskog referenduma o nezavisnosti, samo zbog toga što se "plaši svjetskog javnog mnijenja".

Kazao je, ukoliko njegova stranka pobjedi na izborima u Kataloniji 21. decembra, "onda će se vratiti" ali nije pružio nikakve detalje da li će se zapravo vratiti radi izbora.

- Kada sam doputovao ovdje, nisam stigao samo u Belgiju, stigao sam u Bruxelles, prijestonicu Evrope, gdje bolje možemo braniti svoja prava, i to se neće promijeniti - izjavio je Puigdemont na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

- Možemo li se kretati širom EU bez straha? Za sada nemam odgovora na to, za sada ostajemo ovdje - kazao je.

U iznenađujućem potezu u ponedjeljak, sudac španskog Vrhovnog suda Pablo Llarena povukao je evropsku potjernicu za "petorkom koja je pokazala namjeru da se vrati u Španiju" kako bi učestvovala na prijevremenim regionalnim izborima.

Španske vlasti saopćile su, međutim, da će uhapsiti separatiste ukoliko se vrate.

Madrid je povukao evropske potjernice "jer se plaši", kazao je Puigdemont.

- Španska država plaši se svjetskog javnog mnijenja - dodao je on, prenosi AFP.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0