Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Čampara razgovarao sa sindikalcima u policiji FBiH, sutra sastanak i sa Novalićem

14. новембар 2017. 15:56
28 0
Čampara razgovarao sa sindikalcima u policiji FBiH, sutra sastanak i sa Novalićem

Federalni premijer Fadil Novalić zajedno sa ministrima u Vladi FBiH, ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom i vjerovatno ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, održat će sutra sastanak sa predstavnicima sindikata policije u Federaciji i Kantonu Sarajevo.

Ministar Čampara je sa sindikalcima i jutros održao sastanak na kojem je razgovarano o novom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH.

Čampara je jutros na ovu temu razgovarao sa predstavnicima sindikata policije, a sutrašnjem sastanku u Vladi trebali bi prisustvovati Fahrudin Halač, predsjednik Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije Federacije BiH i Mirza Hadžiabdić, predjsednik Upravnog odbora Sindikata MUP-a KS, kao i predstavnici sindikata Federalnog MUP-a.

Sindikalci su tražili sastanak zbog novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH kojim se, kako navode, najavljuje da će "jedino smanjenje primanja po osnovu penzije imati policijski službenici koji su u penziju otišli po ranije važećim propisima u ovoj oblasti kao i oni policijski službenici koji bi pravo na penziju ostvarili po de lege ferenda propisu".

Oni navode kako potpuno razumiju i uvažavaju trenutnu finansijsku situaciju u Zavodu PIO, ali da zakonsko rješenje nije prihvatljivo kako za aktivne policijske službenike, tako i za one koji su pravo na penziju ostvarili u proteklom periodu i to iz niza razloga koje su nabrojali u svom dopisu upućenom premijeru Novaliću i ministrima Čampari i Drljači.

Извор: 24sata.info

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0